Premijer: Za tri dana Izraelci srušili 60 palestinskih domova

Izrael je u 2016. godini srušio ili zaplijenio 1.089 palestinskih objekata širom Zapadne obale (Fena)

Palestinski premijer Rami Hamdallah osudio je nastavak izraelskog rušenja palestinskih domova širom okupirane Zapadne obale, uključujući Istočni Jerusalem, izvještava agencija WAFA.

“Rušenje palestinskih domova i zgrada u tzv. Zoni C ciljano je protiv najranjivijih zajednica i predstavlja uskraćivanje osnovnih ljudskih prava Palestincima, uključujući pravo na siguran život u svojim domovima i pravo na smještaj. Nažalost, čini se da se trend porasta u broju rušenja domova, s kojim smo se suočili 2016. godine, nastavlja i ove godine”, rekao je Hamdallah.

U protekla tri dana izraelske snage raselile su približno 150 Palestinaca, od kojih su polovina žene i djeca, uništivši najmanje 60 objekata, uključujući domove, u beduinskim zajednicama Bir al-Maskoob i Wadi Sneysel u blizini Istočnog Jerusalema, Khirbet Tana istočno od Nablusa te vodovodne i poljoprivredne objekte u Qalqiyi i Hebronu.

Khirbet Tana u utorak je bila na meti izraelskih snaga po peti put u 12 mjeseci.

“Rušenja su namjerno tempirana kako bi ugrozila stanovnike, koji su ostali bez skloništa u najhladnijim mjesecima godine”, rekao je Hamdallah.

Uništavanje škole

Palestinsku vladu također je uznemirila izraelska namjera da uništi novoizgrađenu školu u Khirbet Tani po sedmi put od 2011. godine.

Bir al-Maskoob i Wadi Sneysel nalaze se među 46 beduinskih zajednica koje izraelske vlasti žele silom preseliti kako bi provele svoj plan “E1”, koji uključuje proširenje nelegalnog naselja Ma'ale Adumim gradnjom hiljada dodatnih stambenih jedinica na području uz naselje.

Međunarodna zajednica, uključujući američku administraciju, snažno se protivi ovom planu i smatra ga “crvenom linijom”.

Izraelski plan prisilnog preseljenja 8.000 beduina, koji žive u ovim zajednicama, predstavlja teško i flagrantno kršenje međunarodnog prava.

Prema informacijama Ureda Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarne pomoći palestinskim okupiranim teritorijama (OCHA), Izrael je u 2016. godini srušio ili zaplijenio 1.089 palestinskih objekata širom Zapadne obale, uključujući Istočni Jerusalem, raselivši tako 1.593 Palestinca.

Izvor: Agencije