Oglasi

Premijer Tunisa prijeti ostavkom

Dok hiljade Tunižana podržavaju partiju Ennahda, premijer prijeti ostavkom ako se ne prihvati prijedlog za novu vladu.

Tuniški premijer Hamadi Jebali je zaprijetio da će dati ostavku ako njegova partija Ennahda i druge političke stranke ne prihvate njegove prijedloge za privremenu vladu tehnokrata.

Premijer Tunisa je u sukobu sa svojom strankom zbog svog prijedloga za novu vladu, a kazao je u subotu da će je predstaviti "najkasnije do sredine sljedeće sedmice", objavila je zvanična novinska agencija TAP.

Hiljade ljudi izašle su na ulice Tunisa u subotu kako bi dale podršku vladajućoj partiji Ennahda. Demonstracije su održane uz prisustvo jakih snaga sigurnosti.

Na transparentima su,  između ostalih, bili napisani i antifrancuski slogani "Francuska napolje" i "Mi smo nezavisni - nikad više kolonija" , kao odgovor na nedavne  komentare francuskog ministra unutrašnjih poslova.

Ubistvo lidera opozicije

"Mi smo protiv svakog nasilja i političkog progona. Sramotno je ono šta se juče desilo", kazao je jedan demonstrant, govoreći o nasilju koje je izbilo na ukopu ubijenog lidera opozicije Chokrija Belaide.

Njegovo ubistvo  gurnulo je Tunis u neizvjesnost i nove postrevolucionarne nerede. Opozicija za ubistvo optužuje Ennahdu, koja to odlučno odbacuje.

Mnogi Tunižani ne kriju tugu zbog posljednjih dešavanja.

Lokalna stanovnica Hanane je kazala: "Tunis nije više isti kao nekad, što je žalosno i iskreno rečeno, plače mi se kada zemlju vidim u ovoj situaciji".

Pojedini su mišljenja da je mnogi zloupotrebljavaju.

"Lopovi su čekali na ukop kao priliku da kradu i policija je činila šta je mogla, ali nisu mogli uraditi puno", dodao je njen sugrađanin Karim.

Faten je rekla: "To se tako ne radi, iznenađeni smo i zabrinuti za Tunis. Neka nam je Bog na pomoći".

Izvor: Al Jazeera