Premijer Slovenije: Vojsku razvijamo zbog sebe, ne zbog NATO-a

Marjan Šarec, Slovenija
Slovenski premijer je nedavno upozorio na opasnost za opstanak koalicije ako se ne usklade u vezi budžetskih dokumenata za iduće dvije godine (EPA)

Slovensku vojsku i sigurnosne sisteme trebalo bi adekvatno finansirati i razvijati zbog nas, a ne zbog NATO-a, izjavio je premijer Slovenije Marjan Šarec u videosnimku upućenom slovenskim vojnicima.

“Vojska je jedan od temelja slovenske državnosti”, rekao je on u videosnimku s ministrom odbrane Slovenije Karlom Erjavecom, prenosi agencija STA.

Erjavec je zatražio još novca za odbrambene sisteme, kako vojne, tako i one koji se bave prirodnim katastrofama.

‘Očit problem’ u vojsci

“Suočavamo se s raznim sigurnosnim izazovima, kao što su cyber i hibridne prijetnje. Masovne migracije mogu biti prijetnja također”, rekao je Erjavec.

Slovenski predsjednik Borut Pahor zatražio je krajem februara da mu se podnese hitan izvještaj o stanju u slovenskoj vojsci, nakon vijesti da bataljonska grupa sastavljena od 800 vojnika prilikom evaluacije operativnih borbenih sposobnosti po NATO-standardu nije zadovoljila predviđene kriterije.

Pahor je o “očitom problemu” koji postoji u slovenskoj vojsci razgovarao i s tadašnjom ministricom obrane Andrejom Katič.

Izvor: Agencije