Premijer Slovenije priznao probleme u koaliciji

Napetosti u vladi petočlane koalicije lijevog centra izbile su krajem prošle sedmice (EPA)

Premijer Slovenije Marjan Šarec priznao je u ponedjeljak u Parlamentu da se njegova koalicija nalazi pred teškoćama, što bi moglo biti “početak njenog kraja” ako ne dođe do kompromisnih rješenja.

U koaliciji je pet stranaka i teško ih je sve uskladiti, rekao je on na početku parlamentarne rasprave o budžetima za sljedeće dvije godine, u vezi sa čim je u koaliciji došlo do napetosti, te dodao da su potrebni kompromisi.

“Ako spremnosti za to nema, onda se zna kakve su opcije”, izjavio je Šarec, koji je još u nedjelju na svom Facebook-profilu spominjao opciju formiranja neke druge koalicije, prenosi Hina

Dijalog i kompromisna rješenja

Isključio je mogućnost prijevremenih parlamentarnih izbora, pojasnivši da to većini stranaka u sadašnjem sazivu Parlamenta ne bi odgovaralo.

Na pitanja novinara o tome približava li se Vlada stanju kad je potrebna njena rekonstrukcija, eventualno preslagivanje koalicije ili su pred vratima novi izbori neodređeno je rekao da bi to mogao biti “početak kraja” stanja i napetosti koje su sada prisutne u koaliciji i pozvao na dijalog i kompromisna rješenja.

Napetosti u vladi petočlane koalicije lijevog centra izbile su krajem prošle sedmice, a uglavnom su vezane na budžetsku potrošnju i različite želje stranaka koje je podržavaju.

Stranka Ljevica, koja formalno nije u koaliciji, ali manjinskoj vladi sa svojih devet zastupnika osigurava većinu u Parlamentu, u petak je najavila da će glasati protiv budžeta jer je “antisocijalno” usmjeren, ali i protiv seta poreznih zakona koji je predložila Vlada, jer koriste “kapitalu i srednjoj klasi”, a ne najsiromašnijima.

S Ljevicom se djelomično solidarizirala i stranka Socijalnih demokrata, dok je predsjednik Stranke penzionera i ministar odbrane Karl Erjavec najavio da će njihovi zastupnici pri usvajanju budžetskih dokumenata uložiti amandmane koji bi penzijskoj blagajni osigurali dodatnih 50 miliona eura godišnje premda je dogovor u koaliciji bio suprotan.

Glasanje o budžetu u novembru

Sve to moglo bi otežati djelovanje Vlade u kritičnom razdoblju jer je rasprava o budžetskim dokumentima počela u ponedjeljak, a o budžetu za sljedeću godinu, prema očekivanjima, glasat će se u novembru.

Šarec je u ponedjeljak rekao da je predložena budžetska potrošnja za 2020. od 10,35 milijardi eura maksimalno moguća, ali i dalje izbalansirana i u skladu s fiskalnim pravilom Evropske unije.

Dodao je da su neki kompromisi sa sindikatima i strankama koje ga podržavanju mogući da bi se budžet prihvatio, ali da su u suprotnom moguće i druge opcije, poput neke druge prelazne vlade.

Izvor: Agencije