Premijer: Povratak Kine na prihvatljiv nivo rasta iduće godine

Kineska ekonomija može ove godine ostvariti rast, tvrdi kineski premijer (EPA)

Kineski premijer Li Keqiang očekuje da će se ekonomske aktivnosti u zemlji 2021.godine  vratiti na prihvatljiv nivo, nakon negativnog utjecaja pandemije korona virusa na ovogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“Kineska ekonomija može ove godine ostvariti rast, a očekujemo da će se iduće godine [ekonomske] aktivnosti oporaviti u prihvatljivom rasponu”, rekao je on na konferenciji za novinare s liderima šest vodećih međunarodnih ekonomskih i finansijskih organizacija, uključujući Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kineska ekonomija, druga po veličini u svijetu, zabilježila je rast od 0,7 posto u periodu januar-septembar ove godine na međugodišnjem nivou, pri čemu je BDP u trećem kvartalu porastao za 4,9 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

“Nastavit ćemo s još većim otvaranjem tržišta i apsolutno nećemo juriti za trgovinskim suficitom”, dodao je Li, insistirajući na tome da će Kina jednak naglasak staviti na uvoz i izvoz, jer želi postići ravnotežu u trgovini.

Vodeća uloga za potrošnju

Peking će, kako je dodao, omogućiti da potrošnja igra “vodeću ulogu”, dok će investicije imati “djelotvorniju ulogu”.

Kina je ove godine predstavila strategiju “dvojne cirkulacije”, kako bi smanjila zavisnost od prekomorskih tržišta i tehnologija u svom dugoročnom razvoju.

Zemlja je saopćila da će se u razvoju oslanjati uglavnom na “unutrašnji cirkulaciju”, odnosno na domaći ciklus proizvodnje, distribucije i potrošnje, podržan inovacijama i unapređenjem privrede.

Li je u obraćanju na okruglom stolu s liderima šest svjetskih institucija, na kojem su učestvovali i Svjetska trgovinska organizacija (WTO) i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OSCE), poručio da će Kina nastaviti provoditi aktivnu fiskalnu politiku i stabilnu monetarnu politiku.

Izvor: Agencije