Premijer Pakistana upozorio na ‘mogućnost nove Srebrenice u Kašmiru’

Khan je upozorio međunarodnu zajednicu da bi, ako dozvoli etničko čišćenje u Kašmiru, da se to dogodi, to imalo ozbiljne posljedice (EPA)

Pakistanski premijer Imran Khan upozorio je u četvrtak ujutro na mogućnost novog masakra i etničkog čišćenja muslimana u Kashmiru, poput onog koji se dogodio prije 24 godine u Srebrenici, javlja Anadolija.

“Zar će svijet tiho posmatrati masakr i etničko čišćenje muslimana u Kashmiru kao što je to bilo sa Srebrenicom“, upitao se Khan na Twitteru i dodao:

“Želim upozoriti međunarodnu zajednicu da ako dozvoli da se to dogodi, to će imati ozbiljne posljedice i izazvaće reakcije u muslimanskom svijetu koje pokreću radikalizaciju i cikluse nasilja.“

Najnovija odluka Indije, odnosno prijedlog zakona odnosi se na izmjene i dopune zakona kojim se ukida član 370 indijskog Ustava, koji reguliše, tačnije ukida specijalni status regija Jammu i Kashmir.

Kriza u Kashmiru traje od 1947.

Kriza u Kashmiru datira još iz 1947. godine kada je Velika Britanija napustila to područje bez rješavanja statusa regije.

Muslimani čine 90 posto populacije Kashmira koja je po povlačenju Britanaca tražila da se ta regija pripoji Pakistanu. Tadašnji knez ipak je odlučio da Kashmir pripoji Indiji.

Pakistan i Indija su tako 1947. godine ušli u prvi rat za Kashmir. Istim povodom dvije zemlje su ratovale ponovo 1965. i 1999. godine.

Indija kontroliše oko 45 posto Kashmira, Pakistan oko 35, a Kina 20 posto. Indijski dio je nazvan Jammu i Kashmir i danas je jedina dominantno muslimanska pokrajina u Indiji.

Izvor: Agencije