Premijer Luksemburga podnio ostavku

Juncker ima najduži staž od svih premijera Evropske unije (Reuters)

Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker podnio je u četvrtak ostavku zbog špijunskog i korupcijskog skandala koji je uzdrmao tu državu, javljaju agencije.

Parlamentarna istraga pokazala je da je luksemburška tajna služba protivzakonito prisluškivala političare i javne osobe, kupovala automobile za privatnu upotrebu i primala mito i usluge u zamjenu za pristup utjecajnim dužnosnicima.

Juncker, premijer od 1995, podnio je ostavku Velikom vojvodi Henriju koji je, kako pišu tamošnji mediji, i sam upleten u špijunsku aferu.

Luksemburški vojvoda uzeo je pauzu potrebnu radi konsultacija, prije zakazivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Odluka monarha ima formalan karakter, a prema prvim informacijama, vjerovatno je da će Parlament biti raspušten za tri mjeseca, 8. oktobra, a novi izbori biti održani 20. oktobra.

Ministar ekonomije Etienne Schneider izjavio je poslije vanredne sjednice Vlade da će izbori biti zakazani za 20. oktobar.

Junckerova Vlada i nadalje će vršiti dužnost u predizbornom periodu, javlja Tanjug.

Juncker, koji je na tom položaju od 1995. i ima najduži staž od svih premijera Evropske unije, saopćio je da daje ostavku zbog špijunskog skandala.

Odbacio optužbe

Junckeru se zamjera što nije u dovoljnoj mjeri nadgledao domaću sigurnosnu agenciju, koja je, kako se pokazalo, neovlašteno špijunirala neke političare i pribjegavala korupciji.

On kategorički odbacuje optužbe da je bio popustljiv prema specijalnim službama i izražava želju da učestvuje na budućim izborima, ako ga kandidira njegova Kršćansko-socijalna narodna partija.

Junckerova stranka sazvala je za četvrtak navečer vanredni kongres, javlja Hina. Ta stranka desnog centra, na vlasti od svog utemeljenja 1944, osim kraćeg perioda u opoziciji 1970-tih, dominira političkim životom zemlje.

CSV je 2009. s 38 posto osvojenih glasova dobio 26 od 60 mjesta u Parlamentu, dvostruko više od socijalističkih saveznika i tri puta više od liberala. Očekuje se da će i ostati prva stranka u zemlji.

Kao Junckerov mogući nasljednik spominje se ministar finansija Luc Frieden, no izglede mu je umanjio obavještajni skandal zbog kojeg je i pao Juncker.

Velike izglede ima i Viviane Reding, Junckerova velika suparnica u stranci i najpoznatija luksemburška političarka nakon njega, koja već 15 godina radi u Briselu, a trenutno je komesarka za pravosuđe.

Neizvjestan je i sastav buduće koalicije. Pitanje je hoće li se CSV ponovno udružiti s tradicionalnim saveznicima socijalistima ili se okrenuti liberalima, s kojima su vladali od 1999. do 2004. Spominje se i mogućnost koalicije socijalista, liberala i Zelenih.

Ko god bio, budući premijer morat će se više angažirati na domaćoj sceni. Junckeru se često predbacivalo da je zanemario zemlju zbog Evrope, posebno zadnjih godina kada je bio na čelu eurogrupe, foruma ministara finansija eurozone kojim je predsjedao od 2005. do 2013.

Izvor: Agencije