Oglasi

Premijer Libana traži smirivanje situacije između Hezbollaha i Izraela

Ove zahtjeve Saad Hariri iznio je američkom državnom sekretaru Mikeu Pompeu i i savjetniku Emmanuela Macrona.
Borbe su prestale, ali izraelske trupe ostaju u pripravnostiEPA

Libanski premijer Saad Hariri razgovarao je s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom te savjetnikom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, apelirajući na međunarodnu zajednicu da smiri situaciju s Izraelom i Hezbollahom.

Borci Hezbollaha ispalili su u nedjelju baraž protivtenkovskih raketa na teritoriju Izraela, što je izazvalo odgovor izraelske artiljerijske vatre, u rijetkoj rafalnoj borbi između gorkih neprijatelja, prenio je AP.

Iako je pucnjava brzo zamrla i nije bilo žrtava ni na jednoj strani, situacija je ostala nestabilna.

Američka mirovna misija u južnom Libanu, poznata kao UNIFIL, saopćila je da je u kontaktu sa svim stranama i pozvala je na uzdržanost.

Trupe ostaju u pripravnosti

Glasnogovornica Ujedinjenih naroda Andrea Tenenti izjavila je kasnije da se "mir vratio u to područje", a američke mirovne snage održavaju svoje prisustvo na terenu, zajedno s libanskom vojskom.

Kako AP izvještava, čini se da su borbe prestale, ali izraelski zvaničnici rekli su da trupe ostaju u pripravnosti.

"Naredio sam da budemo spremni za bilo koji scenario. Odlučit ćemo o narednim koracima prema razvoju događaja", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Izvor: Agencije 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.