Premijer i ministar pokušavaju zaštititi Italiju od vlastite vlade

'Italija nije zemlja koju shvataju ozbiljno', upozorio je ministar Tria (EPA)

Talijanski premijer Giuseppe Conte i ministar financija Giovanni Tria formirali su neslužbeni savez s predsjednikom države Sergiom Mattarellom kako bi spriječili da treće najveće gospodarstvo u eurozoni upadne u financijsku krizu zbog politike vladajućih stranaka, otkrivaju izvori za Reuters. 

Conte i Tria, obojica izvanstranački dužnosnici, održali su privatne razgovore s Mattarellom posljednjih dana o načinima zaštite Italije od političke i financijske oluje, navode dva talijanska dužnosnika.

Od predsjednika očekuju da osigura političku stabilnost, a sve kako bi efektivno obuzdali ponašanje vlastite vlade, populističke koalicije, čiji se čelnici protive proračunskim pravilima Europske unije.

Sukob koalicije s Europskom komisijom, koji bi mogao značiti disciplinske akcije zbog prevelikog trošenja novca u Rimu, obnovio je strahove u vezi s potpunim izbijanjem financijske krize.

“Mattarella pokušava održati stabilnost Italije”, rekao je neimenovani dužnosnik. 

Premijer prijetio ostavkom

Iako je u koaliciji dominantna politička stranka Liga vođe Mattea Salvinija, premijer Conte zadužen je za pregovore s Bruxellesom o proračunskoj politici i zajedno s ministrom Triom mogao bi ozbiljno naštetiti vladi.

I Salvini i njegov koalicijski partner Luigi Di Maio znaju da bi ostavke dvojice političara, koje se smatra glavnim talijanskim jamstvom fiskalne razboritosti, vjerojatno naštetile vrijednosti duga, a nijedan s tim ne želi riskirati.

Conte je ovoga tjedna već prijetio da će podnijeti ostavku i rekao da se pravila EU-a trebaju poštivati.

Ministar Tria rekao je za Reuters da dnevne svađe Salvinija i Di Maija štete Italiji.

“Slabi moja pregovaračka moć s EU-om”, rekao je Tria. “To znači da Italija nije zemlja koju se shvaća ozbiljno.”

Predsjednik bez ovlasti, ali ima moć srušiti vladu

Kad je riječ o Mattarelli, predsjednik nema značajne ovlasti, ali ima moć da tijekom političkih kriza formira ili sruši vladu.

Ni Liga ni Pokret Pet zvijezda ne bi htjeli postati predsjednikovi neprijatelji.

S dugom od 2,3 bilijuna eura većina ekonomista smatra da je Italija prevelika za propast, ali bi financijska nestabilnost u toj zemlji mogla ugroziti stabilnost cijele eurozone.

“Glavna zabrinutost predsjednika jest tko će predložiti proračun za 2020. i što je Salviniju na umu”, rekao je drugi dužnosnik. 

Činjenica da dug Italije nastavlja rasti potakla je Europsku komisiju da u srijedu pokrene proces koji bi mogao dovesti do financijskih sankcija i strožeg nadzora fiskalne politike.

Izvor: Agencije