Premijer Australije osudio Erdogana zbog komentara nakon napada

Morriosn je optužio Erdogana da je izdao obećanje Mustafe Kemala Ataturka (Anadolija)

Premijer Australije Scott Morrison osudio je “neodgovorne” i “veoma uvredljive” komentare turskog predsjednik Recepa Tayyipa Erdogana nakon pucnjave u Christchurchu.

Erdogan, dok je vodio kampanju za lokalne izbore, predstavio je masovnu pucnjavu na Novom Zelandu kao napad na Tursku i islam i upozorio antimuslimanske građane Australije da će biti “poslani nazad u kovčezima” kao njihovi preci na Galipolju, krvavoj bici u Prvom svjetskom ratu. 

Više od 8.000 Australaca poginulo je boreći se protiv turskih snaga na Galipolju. 

“Smatram da su komentari koje je dao turski predsjednik Erdogan veoma uvredljivi za Australce i jako neodgovorni u ovakvoj osjetljivoj situaciji”, rekao je Morrison nakon što je pozvao turskog ambasadora i odbacio “izvinjenje” koje je ponudio. 

“Očekujem, i zatražio sam, da se razjasne ovi komentari, da budu povičeni… I očekujem da se to desi”, rekao je Morrison koji se također suočava sa izborima u sljedećim sedmicima. 

Turski ambasador Korhan Karakoc rekao je da je imao “iskren” razgovor sa Morrisonom. 

Erdogan je ponovo pozvao zapadne zemlje da se bore protiv islamofobije u svojim državama i osiguraju sigurnost muslimanskih zajednica u članku koji je napisao za Washington Post

‘Sve opcije’

Morrison je rekao da Australci koji putuju u Tursku moraju razmisliti o tome i upozorio da se savjeti za putovanje u ovu zemlju razmatraju. 

“Sačekat ću da vidim koji će biti odgovor od turske vlade prije nego što poduzmem akcije, ali mogu reći da su sve opcije na stolu”, kazao je Morrison. 

On je optužio Erdogana da je izdao obećanje Mustafe Kemala Ataturka, oca moderne turske države, da će se održati mir između dvije zemlje. 

“Ataturk je pokušavao da transformira svoju zemlju u modernu naciju i mislim da su ovi komentari u suprotnosti s tim.”

Erdogana su već oštro kritizirali zbog komentara o Novom Zelandu i korištenje snimka napadača u svojoj kampanji. 

Zamjenik premijera Novog Zelanda Winston Peters putuje u Tursku ove sedmice zbog Erdoganovih komentara, rekla je premijerka Jacinda Ardern. 

‘Ustati protiv rasizma’

Tri turska državljana su ranjena u napadu u kojem je ubijeno 50 vjernika u dvije džamije. Napadač, koji je iz Australije, snimao je napad, a prije toga je objavio “manifest” u kojem je spominjao Tursku i minarete istanbulske Aja Sofije, koja je sada muzej, a bila je crkva prije nego što je pretvorena u džamiju za vrijeme Osmanskog carstva. 

U članku za Washington Post, Erdogan je pozvao zapadne zemlje da ustanu protiv rasizma, ksenofobije i islamofobije nakon napada. 

Naveo je kako svi zapadni lideri moraju učiti iz “hrabrosti, liderstva i iskrenosti” Ardern i prigrliti muslimane koje žive u njihovim zemljama. 

Uporedio je napad sa onima koji su izvršili pripadnici Islamske države Irak i Levant (ISIL), rekavši da nema razlike u njima. 

Izvor: Al Jazeera i agencije