Preliminarni rezultati: Uvjerljivo vodstvo Nove demokratije u Grčkoj

Alexis Tsipras
Većina stvari koje je Alexis Tsipras uradio kosila se s predizbornim obećanjima Syrize od prije četiri godine (EPA)

Nakon prvih preliminarnih rezultata na prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, gdje oporbena Nova demokracija (ND) Kyriakosa Mitsotakisa bilježi uvjerljivo vodstvo ispred vladajuće Syrize aktualnog premijera Alexisa Tsiprasa, izvori iz ND-a komentiraju kako je riječ o povijesnoj pobjedi, prenosi grčka agencija ANA-MPA.

Grčko Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da konzervativna Nova demokracija vodi prijevremenim parlamentarnim izborima u toj zemlji.

Ministarstvo navodi da je, prema njihovim procjenama, oporbena Nova demokracija osvojila 39,8 posto glasova, dok je vladajuća Syriza dobila 31,5 posto glasova, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Prema prethodno objavljenim prvim izlaznim anketama, Nova demokracija osvojila je između 38 i 42 posto glasova i imat će između 155 i 167 mjesta u parlamentu, koji ima 300 zastupnika.

Syriza je na drugom mjestu s osvojenih između 26,5 i 30,5 posto glasova, odnosno između 77 i 82 mjesta u parlamentu, prenosi ANA.

Nova demokratija: Historijska pobjeda

Grčki premijer pozvao je večeras lidera Nove demokracije i čestitao mu pobjedu na izvanrednim parlamentarnim izborima, rekao je jedan dužnosnik Mitsotakisove stranke.

“Ovo je povijena pobjeda Nove demokracije koja se pripisuje Kyriakosu Mitsotakisu. Ako se potvrde preliminarni rezultati, Nova demokracija danas je postignula jednu od najvećih pobjeda od 1974. godine. Podsjećamo vas da je slično vodstvo posljednji put zabilježeno 1981. godine i ovo pokazuje da građani žele izaći iz krize i povratiti osjećaj normalnosti u našoj zemlji”, navode izvori stranke.

Iz Nove demokracije dodaju da je rezultat odraz neodobravanja politike koju je vodila Syriza.

S druge strane, izvori iz vladajuće Syrize poručili su da će poštovati volju naroda ako se ispostavi da su točni preliminarni rezultati.

“Syriza je ipak dobila značajan postotak glasova na izborima u izuzetno teškim okolnostima”, navode izvori iz ove stranke.

Kako su istaknuli, Syriza ostavlja bogato naslijeđe – zemlju sa reguliranim javnim dugom, bez memoranduma i kredita MMF-a, sa stabilnim javnim financijama, smanjenom stopom nezaposlenosti, socijalnom zaštitom i devet uzastopnih kvartala gospodarskog rasta.

“Mi ćemo braniti ta dostignuća s pozicije jake oporbe”, poručili su iz Syrize.

U Grčkoj su u nedjelju održani prijevremeni parlamentarni izbori, koje je premijer Alexis Tsipras raspisao tri mjeseca ranije, budući da je njegova ljevičarska stranka na izborima za Europski parlament u svibnju pretrpjela poraz od Nove demokracije, koja je po anketama prije izbora bila uvjerljivi favorit i na nacionalnim izborima.

Ovo su bili prvi parlamentarni izbori u Grčkoj od kada je ta zemlja okončala primjenu trećeg uzastopnog programa pomoći međunarodnih kreditora, ali i postigla sporazum sa Skopljem o imenu Sjeverne Makedonije.

Tsiprasovi potezi suprotni obećanjima

Premijer Tsipras, lider nekada marginalne stranke, koji je sada sa 44 godine već veteran u grčkoj politici, na vlast je 2015. godine došao na temelju obećanja da će odbiti drakonske uvjete koje su prethodnoj vlasti u Ateni postavili Europska unija i Međunarodni monetarni fond – MMF kako bi Grčku izvukli iz krize.

Međutim, većina stvari koje je učinio u međuvremenu kosila se s predizbornim obećanjima Syrize od prije četiri godine, prenijele su agencije.

Tako je Grčka pristala na mjere štednje, izgladila odnose s Njemačkom i drugim ključnim kreditorima i unaprijedila vojne odnose sa SAD-om, a uz to je Tsipras postignuo sporazum sa Skopljem o imenu Sjeverne Makedonije.

Protivnici tvrde da je u međuvremenu Grčkoj natovario nove dugove i da se sada opet vraća na staru priču o nepovjerenju prema Zapadu, koja je od Syrize i napravila vladajuću stranku.

Izvor: Agencije