Prelazna bolivijska vlada tvrdi da se smiruju sukobi u zemlji

Broj žarišta sukoba se prepolovio u odnosu na početak sedmice, rekao je prelazni ministar unutrašnjih poslova Arturo Muriljo  (EPA)

Vlada prelazne predsjednice Bolivije saopštila je da se prepolovio broj kriznih žarišta u zemlji nastalih zbog sukoba pristalica predsjednika Eve Moralesa koji je napustio zemlju i snaga reda.

Od kraja oktobra i početka krize u toj zemlji najmanje 23 ljudi je poginulo u nasilju, objavila je Beta pozivajući se na izvještaje Međuameričke komisije za ljudska prava.

Najveće žarište krize je u centralnom regionu Cochabamba, uporištu Moralesa koji je prije sedam dana podnio ostavku poslije demonstracija opozicije koja ga je optuživala za neregularnosti na predsjedničkim izborima 20. oktobra i upozorenja vojske da bi trebalo da podnese ostavku.

U petak je devet Moralesovih pristalica poginulo u sukobima sa policijom u Sacabi kod Cochabambae prema bilansu koji je sinoć dala Komisija. 

Povratak Moralesa

Jeanine Anez, bivša senatorica desnice proglasila se prelaznom predsjednicom u prošli utorak i obećala da će uskoro biti održani predsjednički i parlamentarni izbori. Međutim, Moralesove pristalice traže njenu ostavku i povratak Moralesa, koji je bio gotovo 14 godina predsjednik Bolivije. 

Od utorka oni demonstriraju svaki dan posebno u glavnom gradu La Pazu. 

Novi šef bolivijske policije pukovnik Rodolfo Montero rekao je da je bilo još nekih okršaja u Cochabambai ali da se smanjuje intenzitet sukoba. 

Broj žarišta sukoba se prepolovio u odnosu na početak sedmice, rekao je prelazni ministar unutrašnjih poslova i bivši senator Arturo Muriljo. 

Demonstranti su također podigli barikade na putu El Alto, na deset kilomatara od administrativnog glavnog grada Bolivije, zbog čega su nastale nestašice u La Pazu. 

Moralesove pristalice od četvrtka blokiraju rafineriju koja snabdijeva cijeli region La Paza sa gasom i benzinom, prenosi agencija.

Ujedinjeni narodi ranije su upozorili da bi nasilje u Boliviji moglo da se “otme kontroli”. Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet istakla je da bi eskalacija nasilja mogla da ugrozi demokratski proces u toj zemlji.

“Plašim se da bi situacija u Boliviji mogla da izmakne kontroli ako se vlasti prema njoj ne budu odnosile uz puno poštovanje ljudskih prava”, navela je Bachelet u saopštenju.

Izvor: Agencije