Prekinuto zatišje u sukobima Izraela i Hamasa

Izrael je prethodno upozorio da je spreman da obnovi napade na Pojas Gaze nakon razmjene vatre u ponedjeljak (EPA)

Sirene za zračnu uzbunu oglasile su se u utorak navečer na jugu Izraela, zbog rakete lansirane iz Pojasa Gaze.

Nakon toga, oglasili su se Palestinci koji tvrde da izraelski avioni gađaju položaje Hamasa na jugu Pojasa Gaze, prenosi AP.

Izvještaja o povredama u napadu na jugu Izraela i šteti nije bilo, prenio je AP. Vjeruje se da je raketa pala na otvoreno polje.

Hamas koji vlada Pojasom Gaze i Islamski džihad su porekli odgovornost za ispaljivanje rakete, rekavši da se radi o činu koji nije povezan sa njima, prenijeli su izraelski mediji.

Palestinski izvori su naveli da je u napadu izraelskih aviona pogođeno mjesto kraj luke u Khan Yunisu, prenosi Beta.

Očevici su rekli da izraelski avion napada ciljeve Hamasa na jugu Pojasa Gaze.

Izraelska vojska je naknadno potvrdila da je napala nekoliko ciljeva, uključujući vojni kompleks Hamasa i mjesto za proizvodnju oružja, u tom dijelu Gaze.

Odgovor na raketu

Kako je navedeno, udar je odgovor na raketu ispaljenu ranije u utorak navečer prema Izraelu. Vojska smatra Hamas odgovornim za sva neprijateljstva koja potiču iz Gaze.

Izrael je prethodno upozorio da je spreman da obnovi napade na Pojas Gaze i da su dodatne snage razmještene u pograničnoj regiji nakon velike razmjene vatre izazvane raketom koja je u ponedjeljak ujutro ispaljena iz Gaze i pala na jednu kuću u centralnom Izraelu, ranivši sedmoro ljudi.

Kako se navodi, sinoćnji napadi okončali su kratkotrajno zatišje nastalo nakon razmjene vatre u noći između ponedjeljka i utorka, prenosi Tanjug.

Izraelski ambasador pri Ujedinjenim narodima Danny Danon upozorio je lidere Hamasa da ukoliko se nastave napadi na Izrael, suočit će se sa “moći izraelske vojske” i biti ” sahranjeni u tunelima Gaze”.

On je, u Vijeću sigurnosti UN-a, rekao da je Hamas počinio “gnusan zločin protiv Izraela” kada je u ponedjeljak ispalio rakete na Izrael i kada je tom prilikom povrijeđeno sedam osoba.

Sa druge strane palestinski ambasador pri UN-u Riad Mansour rekao je da je situacija u Gazi dio dugogodišnje kampanje nasilja i terora nad narodom Palestine od strane Izraela, kao i da “historija ne počinje ispaljivanjem raketa”.

Izvor: Agencije