Prekinuto suđenje Darku Šariću u Beogradu

Darko Šarić i članovi njegove grupe optuženi su za šverc kokaina (Reuters)

Suđene Darku Šariću u Specijalnom sudu u Beogradu prekinuto je danas, jer je njegova odbrana zatražila izuzeće iz postupka specijalnog tužioca Miljka Radisavljevića, zamjenika specijalnog tužioca Saše Ivanića i Republičke javne tužiteljice Zagorke Dolovac, zbog sumnje u njihovu nepristranost, javlja agencija Tanjug.

Glavni pretres je odložen za 24., 25. i 26. februar.

Tokom suđenja iz Tužilaštva su naveli kako postoje zakonski razlozi da se taj zahtjev odbaci i smatraju da je on usmjeren ka odugovlačenju suđenja.

Šarić i pripadnici njegove grupe optuženi su za organiziranje šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Posljednje ročište u tom procesu održano je 1. augusta prošle godine, a poslije toga više puta je odlagano zbog protesta advokata.

Darko Šarić je tada najavio da će u nastavku suđenja, koje je trebalo biti održano u septembru, iznijeti detaljno svoju odbranu, koju je do tada iznosio parcijalno, izazivajući svaki put veliki interes javnosti.

Također je zatražio od Specijalnog suda da mu tokom procesa omogući suočavanje sa svjedocima saradnicima i optuženima koji su sklopili nagodbe s tužilaštvom.

Od 36 optuženih, na suđenju deseterica

Šarić se, nakon višegodišnjeg bijega, 18. marta prošle godine predao vlastima u Srbiji, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

Prilikom prvog pojavljivanja pred sudom, šest dana kasnije, rekao je da se ne osjeća krivim ni po jednoj optužnici, niti po jednoj tački, kao i da droga koja je zaplijenjena nije njegova.

U više navrata je optuživao policajce i kontroverzne biznismene da su mu montirali optužbe.

Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 36 članova Šarićeve grupe, na optuženičkoj klupi Specijalnog suda su, osim Šarića, još devetero optuženih, pošto je još njih 14 u bijegu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svjedoka saradnika.

Na optuženičkoj klupi su još Nikola Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić, Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Živko Sibinski, Boban Stanojković, Marko Dabović i Aleksandra Mišić.

Svjedoci saradnici u ovom postupku su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković.

Interpolova potjernica

Oni nisu izuzeti od optuženja, iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao “nagrada” za saradnju u rasvjetljavanju krivičnih djela.

U bijegu su još uvijek Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Ðoković i Nebojša Sretenović.

Za njima je raspisana Interpolova potjernica.

U aprilu prošle godine je pred Specijalnom sudu krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Izvor: Agencije