Prekinuta nogometna sezona u BiH, Sarajevo prvak

Komitet za takmičenje predlaže da nova sezona 2020/21. u Premijer ligi Bosne i Hercegovine počne 1. augusta (Fena)

Izvršni odbor Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovina je na svojoj večerašnjoj sjednici i službeno prihvatio prijedlog Takmičarske komisije, po kojem se prekida, odnosno završava sezona Premijer lige BiH, a neće biti završeno ni natjecanje u Kupu BiH.

Nogometna sezona 2019/ 20. u Bosni i Hercegovini treba biti prekinuta, a prvakom proglašen FK Sarajevo, odlučeno je ranije danas na sjednici Komiteta za takmičenje.

Premijer liga Bosne i Hercegovine tako se prekida poslije 22 kola, nakon što je prekinuta u martu zbog pandemije korona virusa.

Sarajevo će biti predstavnik Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a Željezničar, Zrinjski i Borac u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Iz lige će ispasti Čelik i Zvijezda 09, a u društvo najboljih ući Olimpik i Krupa, zaključci su sa sjednice Komiteta za takmičenje, prenosi Anadolija.

Kup Bosne i Hercegovine neće biti nastavljen i pored peticije tri (Široki Brijeg, Željezničar i GOŠK) od četiri učesnika polufinala da barem to takmičenje bude odigrano do kraja, jer je Zrinjski bio protiv.

Komitet za takmičenje prijedlog za prekid prvenstva donio je jer “nadležni organi u [bh. entitetu] Republici Srpskoj nisu dali dozvolu za nastavak sezone prije 1. jula”, a “Kup se neće igrati jer nije nastavljeno ni prvenstvo”.

Generalni sekretar Saveza Adnan Džemidžić naglašava da su odluke donesene jednoglasno i na bazi činjeničnog stanja, koje nije dozvoljavalo da takmičenja budu nastavljena.

Savez nije mogao utjecati na entitete

“Uprkos svim našim nastojanjima da ovo prvenstvo privedemo kraju na nogometnim terenima, uz sva uvažavanja okolnosti u Bosni i Hercegovini, Savez nije dobio dozvolu da nastavi takmičenja, odnosno nemamo uvjete da takmičenja obavimo na planirani način. Nemamo vremenski okvir da se sve posloži. Moramo dostaviiti UEFA-i [Evropska nogometna asocijacija] imena učesnika evropskih takmičenja do 2. augusta. Zdravlje igrača je naš prioritet, a Vijeće ministara Bosne i Hercegovine još nije proglasilo kraj pandemije korona virusa”, rekao je Džemidžić.

Ističe da Savez nije mogao utjecati na odluke entitetskih organa te da niko u Savezu nije sretan što je odluka o prekidu takmičenja morala biti donesena.

“Znate da u zemljama okruženja odluke dolaze sa jednog nivoa. To u Bosni i Hercegovini nije slučaj. Mi smo iz Ministarstva sporta, porodice i omladine RS-a dobili informaciju da u tom entitetu tek od 1. jula mogu početi takmičenja, tako da u tih mjesec dana ne bismo mogli odigrati sve utakmice, a da zdravlje igrača ne bude ugroženo”, objasnio je Džemidžić, prenosi Fena.

Komitet za takmičenje, čiji je predsjednik Milan Lale, predlaže da nova sezona 2020/21. u Premijer ligi počne 1. augusta.

Izvor: Agencije