Preinačene presude ruandskim ministrima

Bivši ministri Justin Mugenziji i Prospero Mugiraneza su prvobitno bili osuđeni na 30 godina zatvora zbog genocida.

Apelacioni sud, UN, Theodor Meron, Justin Mugenzi, Prospero Mugiraneza, Tutsi, Butare
Sudija apelacionog suda Theodor Meron preinačio je presude za saučesništvo u genocidu i podsticanje na njega [EPA - Arhiva]

Apelacioni sud Ujedinjenih naroda (UN) u ponedjeljak je preinačio prvostepene presude za genocid dvojici bivših ministara Ruande, koji su 2011. godine osuđeni na 30 godina zatvora i naložio da odmah budu pušteni na slobodu.

Sudija apelacionog suda Theodor Meron preinačio je presude za saučesništvo u genocidu i podsticanje na genocid Justinu Mugenziju, koji je bio ministar trgovine za vrijeme genocida 1994. godine i Prosperu Mugiranezi, bivšem ministru za civilne službenike, prenosi AFP.

Njih dvojica su prvostepeno osuđeni zbog toga što su prisustvovali sastanku vijeća ministara na kome je donijeta odluka o smjeni prefekta Butarea, regija u južnoj Ruandi, uz obrazloženje da je sprečavao početak pokolja u toj oblasti.

Početak pokolja

Prefekt Jean-Baptiste Abjariman je ubijen poslije smjene, a u Butareu su ubrzo počeli pokolji.

Sudije nižeg suda su presudile da prisustvo Mugenzija i Mugiranezea na tom sastanku i još jednom sastanku dva dana kasnije, na kome je privremeni predsjednik Theodore Sindikubwabo podsticao stanovništvo da ubija pripadnike plemena Tutsi, znači da su krivi za umiješanost u genocid i podsticanje na njega.

Međutim, sudije apelacionog suda su smatrale da Mugenzi i Mugiraneza nisu znali da će Sindikubwabo održati takav govor, dok je odluka o smjeni prefekta mogla biti donijeta iz "političkih i administrativnih razloga, a ne neminovno da bi se ubrzao početak pokolja".

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.