Oglasi

Preimenovana 'zastarjela' kategorija Oscara najbolji strani film

Američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka je istakla kako se ne mijenja nijedno pravilo i uvjet za postojeću kategoriju.
Kategorija Oscara za najbolji strani film uvedena je 1957. godineEPA - Ilustracija

Kategorija Oscara najbolji strani film preimenovana je u priznanje za najbolji međunarodni igrani film, saopćila je američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka - AMPAS.

"Primijetili smo kako je naziv 'strani' zastario unutar globalne filmske zajednice", naveli su kopredsjedavajući Odbora za međunarodni igrani film Larry Karaszewski i Diane Weyerman, prenose agencije.

"Smatramo kako međunarodni igrani film bolje predstavlja ovu kategoriju i promovira pozitivan i uključiv pogled na film i umjetnost filma kao univerzalno iskustvo."

Deset filmova u užem izboru

Akademija je istakla kako se ne mijenja nijedno pravilo ni uvjet za postojeću kategoriju, osim što će u uži izbor za nagradu ulaziti deset filmova.

Istaknuti dobitnici Oscara za najbolji strani film, kategorija koja je uvedena 1957. godine, su filmovi La Vita e' bella (Život je lijep) Roberta Benignija, Le charme discret de la bourgeoisie (Diskretni šarm buržoazije) Luisa Bunuela i Das Leben der Andern (Život drugih) Floriana Henckela von Donnersmarcka.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.