Pregovori stranaka o formiranju većine u BiH

U Bosni i Hercegovini različite reakcije na program djelovanja vlasti na državnom nivou koji su usaglasili SDA i Demokratska fronta iz Federacije BiH te opozicioni Savez za promjene iz Republike Srpske.

Dok te stranke brane program, HDZ BiH Dragana Čovića i SNSD Milorada Dodika smatraju ga taktiziranjem i uvođenjem države u nestabilnost.

Po mišljenju glavnog čovjeka SDA Bakira Izetbegovića dogovor više stranaka iz dva entiteta je iskorak za stabilizaciju Bosne i Hercegovine.

Upravo Demokratska fronta HDZ-u BiH nudi svoju kvotu kojom će Hrvati popuniti federalnu Vladu.

“Pratimo volju naroda i glasača iz entiteta Republika Srpska, a s gospodinom Čovićem ću razgovarati o ovome. To je ugaoni kamen svake koalicije – odnosno SDA-HDZ. To je ponuda koja se ne da odbiti. Sve je to na liniji onoga na čemu smo ranije razgovarali sa gospodinom Čovićem”, objasnio je Izetbegović.

Dok Izetbegović, koji će sjediti u novom državnom Predsjedništvu sa Čovićem, čeka taj razgovor, oglasio se šef HDZ-a BiH Dragan Čović koji programski dogovor za vlast na državnom nivou smatra taktiziranjem.

“To je legitimna strategija. Nastojat ćemo za partnere imati stranke – legitimne predstavnike srpskog i bošnjačkog naroda. Dogovor je ishitren jer je trebalo sačekati ko će formirati vlast u Republici Srpskoj”, ocijenio je Čović.

Dodikove oštre osude

Iz Banje Luke su stigle oštre osude potpisanog dokumenta jer Milorad Dodik i njegov SNSD smatraju da je time zemlja uvedena u dramatičnu nestabilnost.

“SNSD ima tri delegata u Domu naroda Bosne i Hercegovine i može blokirati sve odluke štetne po Republiku Srpsku. Dogovorom Saveza za promjene, SDA i Demokratske fronte mjesto odlučivanja za srpski narod prebacuje se iz Banjaluke u Sarajevo”, poručuju iz SNSD-a.

U Sarajevu ili Banjaluci, državnoj ili entitetskoj vlasti, SNSD se za sada može pouzdati u starog koalicionog partnera – Demokratski narodni savez (DNS).

“DNS razgovara s koalicijom gdje smo podržali predsjednika i ukoliko nađemo zajednički jezik – ostajemo u koaliciji. Ako ne, razgovaraćemo sa drugima”, poručuje Marko Pavić iz DNS-a.

Ti drugi – SDS nadaju se širenju tzv. narodnjačke koalicije i tvrde da se mora početi djelovati na ekonomskom planu, kao i napretku u evroatlantskim integracijama zemlje.

“U tom smislu da se prestanu ljudi svađati i da počnu nešto raditi. Mislim da u tom konceptu ima mjesta za svakoga”, smatra Ognjen Tadić iz SDS-a.

Politika je stvar trgovine i kompromisa, iskreni su u SDA, a taj kompromis i stvaranje vlasti na raznim nivoima, ranija je praksa pokazala, dugo traju u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera