Pregovori od 43 sata donijeli dogovor Koreja

Nakon maratonskih pregovora, Sjeverna i Južna Koreja postigle su dogovor o smanjenju tenzija, nakon što su posljednjih dana razmjenjivale vatru.

Južna Koreja prestala je sa širenjem propagande protiv Pjongjanga. Prethodno je Sjeverna Koreja izrazila žaljenje za napad u kojem su ozlijeđena dva južnokorejska vojnika.

Nakon dvije runde pregovora, koji su trajali 43 sata, grupna fotografija prikazuje vrlo važan trenutak. U obraćanju u televizijskom programu Sjeverne Koreje, rijedak izraz žaljenja.

Utihnula propaganda

“Sjeverna Koreja izražava žaljenje zbog incidenta s miniranjem na južnoj strani demilitarizirane zone, uz vojnu liniju razgraničenja, i ranjavanja pripadnika snaga Južne Koreje.”

Južna Koreja zahtijevala je jasnu ispriku za ono što je nazvala sjevernokorejskim napadom, no čak i ako ona nije iskrena, ishod pregovora Seul vidi kao odmak od čvrstog stava.

“Ovaj sporazum je plod stalnih nastojanja naše Vlade da se snažno obračuna sa sjevernokorejskim provokacijama dok se otvaraju vrata za dijalog koji treba riješiti problem”, izjavio je Min Kyung-wook, glasnogovornik južnokorejske predsjednice.

Južnokorejski dužnosnici, koji su prethodnih dana odašiljali vijesti, južnokorejsku pop-muziku i druge sadržaje koje u Sjevernoj Koreji smatraju štetnim, u podne su utihnuli, ali i dalje su na granici. U isto vrijeme, sjevernokorejske trupe na linijama fronte odustale su od tzv. kvaziratnog stanja.

Spajanje razdvojenih

Južnokorejski ministar obrane je rekao da se najmanje 50 sjeverenokorejskih podmornica, koje su se udaljile iz baza, ponovo vratilo.

“Sad, kada je trenutačna kriza riješena, sva pažnja usmjerena je prema dugoročnim implikacijama ovog sporazuma. Poziva se na novu rundu pregovora što je prije moguće, bilo to ovdje, u Seulu, bilo u Pjongjangu. I to su pregovori o pokušaju uspostave regularnog sustava unutarkorejskog dijaloga koji treba izgraditi povjerenje”, izvještava iz Seula reporter Al Jazeere Harry Fawcett.

Prvi test dogovora uslijedit će već idućeg mjeseca, nakon poziva za novi krug obiteljskih okupljanja. Oni koji su razdvojeni na kraju borbi u Korejskom ratu ponovo bi se trebali sresti. Plan je da se to dogodi u vrijeme praznika, krajem rujna.

Izvor: Al Jazeera