Pregovori o Siriji: Assadova delegacija stigla u Ženevu

Staffan de Mistura, Bashar al-Jaafari, Sirija, Pregovori
Staffan de Mistura sastao se sa šefom sirijske delegacije Basharom al-Jaafarijem (EPA)

Drugog dana osme runde mirovnih pregovora o Siriji u Ženevu je stigla i delegacija Vlade u Damasku.

Režim u Damasku odbacuje zahtjev oporbe, koja ponovno javno poziva na odlazak predsjednika Bashara al-Assada.

Nakon dva dana pokušavanja, Rusija, vojna i politička saveznica Damaska, uvjerila je tamošnju vladu da sudjeluje u osmoj sjednici Ženevskog procesa, prenosi Beta.

Specijalni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura, koji je od 2016. organizirao sedam neuspješnih rundi mirovnih pregovora, u kasnim popodnevnim satima u srijedu prvi se put službeno sastao sa šefom delegacije Vlade Sirije, sirijskim veleposlanikom pri UN-u Basharom al-Jaafarijem.

Zahtjev opozicije

Za srijedu navečer pozvao je na sastanak oporbenu delegaciju, koju predvodi Nasr Hariri, s kojim je već razgovarao u utorak.

De Mistura je najavio da bi se pregovori mogli produžiti na idući tjedan, “možda s odmorom tijekom vikenda”.

On se nada da će pregovore s režimom i oporbom moći usmjeriti na izradu novog ustava i organiziranje izbora pod okriljem Ujedinjenih naroda.

Posrednik računa da će to postići zahvaljujući prisustvu, prvi put, jedne delegacije koja predstavlja sve komponente oporbe.

Vlada Sirije jasno je upozorila da nema govora o tome da se raspravlja o Assadovoj budućnosti.

U završnom priopćenju sa sastanka prošlog tjedna u Rijadu, gdje je dogovoreno da delegacija oporbe bude jedna, oporba više ne zahtijeva da Assad ode s dužnosti, već naglašava da je to “cilj” koji treba postići.

No, čim je stigao u Ženevu, vođa oporbe Nasr Hariri u ponedjeljak navečer potvrdio je da je Assadov odlazak preduvjet za bilo kakav napredak prema izborima.

“Naši razgovori s De Misturom posebice se odnose na proces izrade novog Ustava i održavanja izbora”, izjavio je u srijedu AFP-u jedan član oporbe.

Nakon više od šest godina ratovanja, koje je odnijelo više od 340.000 života i milijune poslalo u izbjeglištvo, UN procjenjuje da će za obnovu Sirije biti potrebno najmanje 250 milijardi dolara.

Izvor: Agencije