Pregovori EU-a sa Skopljem i Tiranom odgođeni za 2019. godinu

Početak pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji sa Albanijom i Makedonijom neće se realizirati prije juna 2019, odlučeno je na sastanku Vijeća za opće poslove Evropske unije u Luksemburgu.

Nakon višesatne rasprave postignut je dogovor da se otvori put ka pregovorima o pridruživanju sljedeće godine. Sastanak u Luksemburgu pokazao je različita viđenja ministara Evropske unije o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Makedonijom.

Ministri zemalja članica Evropske unije zaključke o Zapadnom Balkanu, kao i formalan odgovor EU-a da se otvore pristupni pregovori sa Makedonijom i Albanijom šalju na odobrenje šefovima država i vlada EU-a na samit 28. i 29. juna u Brisel.

Vijeće je preporučilo uvjetno otvaranje pregovora pod četiri uvjeta, a to su: primjena hitnih i prioritetnih reformi, primjena dogovora o imenu Makedonije, pozitivan izvještaj Evropske komisije i odluka Vijeća EU-a, navodi agencija MIA, pozivajući se na diplomatske izvore.

Dok Albanija ima niz uvjeta da ispuni na putu ka EU, Makedonija je ispunila posljednji kriterij za otvaranje procesa evropskih integracija, sporazumom kojim je riješen dugogodišnji spor oko imena sa susejdnom Grčkom.

Komesar EU-a za proširenje Johannes Hahn pozdravio je tu odluku i na Twiteru izrazio zadovoljstvo što će ove dvije zemlje tada otvoriti pregovore o članstvu.

Napeta debata

Nakon napete debate na sastanku šefova diplomatije članica Evropske unije u Luksemburgu postignut je konsenzus o uvjetnom odobrenju za početak pristupnih pregovora Evropske unije sa Albanijom i Makedonijom, javlja Radio Slobodna Evropa (RFE).

„Vijeće se slaže da otvori put ka pregovorima o pridruživanju u junu 2019. godine“, navodi se u završnom dokumentu.

Sastanak u Luksemburgu na kome su ministri EU-a razmatrali otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Makedonijom, protekao je u napetoj atmosferi. Dobro obavješteni izvori potvrdili su za RFE kako su Francuska i Holandija bile nepopustljive.

Dok Albanija ima niz uvjeta da ispuni na putu ka EU, Makedonija je ispunila posljednji kriterij za otvaranje procesa evropskih integracija, sporazumom kojim je riješen dugogodišnji spor oko imena sa susjednom Grčkom.

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn, čiji kabinet je u aprilu izdao devetu po redu preporuku za otvaranje pristupnih pregovora, u ponedjeljak navečer upozorio je na nesagledive posljedice po cijelu regiju ako EU ne odobri otvaranje pregovora sa Makedonijom.

Podrška Berlina

I dok je Njemačka zatražila od Francuske i Holandije da omoguće da EU otvori pregovore o članstvu sa Tiranom i Skopljem kako bi pomogli stabilizaciju Zapadnog Balkana, Pariz i Hag su pokazali stav protiv napora Unije jer Francuska insistira na tome da blok mora reformirati vlastite institucije prije nego što primi nove članice.

No, druge države članice Unije predvođene Njemačkom zauzimaju se da šest država zapadnog Balkana bude primljeno u EU kako bi se povećao utjecaj Unije u regiji s obzirom na sve nametljiviju Rusiju.

„Vlada Njemačke spremna je podržati Albaniju i Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju na njihovu putu prema Evropskoj uniji“, rekao je njemački ministar za evropske poslove Michael Roth po dolasku na sastanak s kolegama u Luksemburgu.

„Spremni smo dati zeleno svjetlo. Želio bih ohrabriti naše prijatelje u Holandiji i Francuskoj da nam se pridruže“, rekao je novinarima, ističući kako je stabilnost od najveće važnosti za Balkan.

EK: Balkan puno napredovao

Ambasadori država članica EU-a koji su pripremali sastanak u ponedjeljak navečer nisu uspjeli pripremiti dokument o otvaranju pregovora s Albanijom i Makedonijom koji bi ministri EU-a mogli potpisati.

Parlament Holandije odobrio je otvaranje pregovora sa Makedonijom nakon što je postigla dogovor s Grčkom o promjeni imena u Republika Sjeverna Makedonija. No, jedan evropski diplomata rekao je kako holandska Vlada nije sklona to odobriti dok to ne učini i Francuska pa će konačnu odluku morati donijeti šefovi država ili vlada na samitu u Briselu u četvrtak.

Slučaj Albanije je složeniji jer Francuska i Holandija smatraju kako nije dovoljno napredovala kada je riječ o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Evropska komisija smatra kako su obje države puno napredovale u tim područjima.

Mnoge evropske države, uključujući Austriju koja će predsjedati EU-om od jula, žele poslati signal Albaniji, Makedoniji i drugim zapadnobalkanskim državama kako im je put prema članstvu u Uniji još otvoren, posebno Makedoniji koja bi u julu trebala ući u NATO.

„Postignut je velik napredak. To samo potvrđuje naše stajalište da bi zapadni Balkan trebao imati jasnu perspektivu članstva“, rekao je austrijski ministar za evropske poslove Gernot Bluemel.

Izvor: Al Jazeera i agencije