Pregovarač UN-a o imenu Makedonije optimist

Prvi susret predstavnika službene Atene i Skoplja, u okviru pregovora o višedesetljetnom sporu o službenom nazivu Makedonije, održan je u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Predstavnici Makedonije su, kako doznaje Al Jazeera, nezadovoljni ishodom prvog sastanka, dok UN-ov posebni izaslanik Matthew Nimitz ostaje optimist.

“Moje ideje su nove, zapravo one su kombinacija ideja. Ranije sam rekao da kada govorite o prijeporu 25 godina mali su izgledi da cemo doći do nečega što je sasvim novo. Mnogo ljudi je mislilo o ovome dugi niz godina i teško je doći do nečega potpuno novog. No, mislim da je situacija u regiji drugačija nego ranije, sudionici su drugačiji. Sve ovo vidim kao dobar paket ideja i kompromisa s koje bi obje strane trebale biti komforne kako bi došle do zadovoljavajućeg rješenja”, rekao je Nimitz.

Ranije su diplomatski izvori u Grčkoj prenijeli kako bi upravo Nimitz mogao ponuditi naziv “Nova Makedonija” kao kompromisno rješenje.

Spor dug 27 godina

Na pitanje je li optimist da će novi krug pregovora rezultirati drugačije, odgovorio je pozitivno.

“Doista vjerujem da imamo čelništva i u Ateni i u Skoplju koji žele doći do rješenja. To nisu prazne riječi, jer oni vjeruju da je to u nacionalnom interesu obje zemlje da riješe ovaj problem. To će biti dobro za Grčku, bit će dobro za Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju, što je ime koje moram koristiti jer sam u Ujedinjenim narodima”, dodao je Nimitz.

Uvjeren je da će se rješenje postići u idućih šest mjeseci.

Podsjećamo, spor između dvije zemlje traje 27 godina.

Glavna je prepreka za europski put Makedonije, koja od 2005. ima status kandidata, ali zbog grčkog veta, dosad nije uspjela otvoriti nijedno pregovaračko poglavlje.

U međuvremenu je i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, u intervjju agenciji MIA, poručio da će Alijansa pozvati Makedoniju u svoje članstvo tek kada Skoplje i Atena budu postigli obostrano prihvatljivo rješenje oko imena te države.

NATO čeka dogovor

Upitan hoće li Skoplju, na narednom summitu NATO-a u Bruxellesu, biti upućen poziv za članstvo bez prethodnog rješenja pitanja imena, odnosno pod privremenom oznakom BJRM, Stoltenberg je bio kategoričan da se stav NATO-a nije promijenio.

“Ne. Stav NATO-a je nepromijenjen. Sve odluke u NATO-u donose se na osnovu konsenzusa između svih NATO saveznika. Na summitu u Bukureštu i na svim drugim narednim summitima, oni su se usuglasili da će NATO uputiti poziv za članstvo Makedoniji nakon što se postigne obostrano prihvatljivo rješenje za pitanje imena, a pod okriljem Ujedinjenih naroda”, rekao je Stoltenberg.

Glavni tajnik NATO-a će uskoro doću u prvi službeni posjet Makedoniji.

Izvor: Al Jazeera i agencije