Pregovarač sirijske opozicije podnio ostavku

Alloush je član političkog odbora Vojske islama koju podržava Saudijska Arabija a Damask smatra terorističkom organizacijom (Reuters)

Glavni pregovarač sirijske opozicije Mohammad Alloush rekao je da je podnio ostavku na svoju funkciju zbog neuspjeha ženevskih pregovora i kako bi olakšao loš položaj Sirijaca koji žive na opkoljenim područjima koje drže pobunjenici.

Alloush, koji je član političkog odbora Vojske islama koju podržava Saudijska Arabija a Damask smatra terorističkom organizacijom, u saopćenju za Al Jazeeru istaknuo je kako u mirovnim pregovorima nije uspio osigurati oslobađanje hiljada zatvorenika iz režimskih zatvora.

“Mirovni pregovori nisu uspjeli zaustaviti krvoproliće, nisu doveli do oslobađanja hiljada zatvorenika niti su poveli Siriju prema političkoj tranziciji bez predsjednika Bashar al-Assada” kazao je on.

Mirovni pregovori o Siriji pod okriljem Ujedinjenih naroda u Ženevi su počeli početkom februara kako bi se pokrenuo neizravni dijalog između režima u Damasku i sirijske opozicije u cilju okončanja građanskog rata koji hara tom zemljom već pet godina.

Za brojne civile u Siriji postoji rizik da će umrijeti od gladi ako humanitarna pomoć brzo ne stigne u nekoliko mjesta, rekao  je prošle sedmicespecijalni izaslanik Ujedinjenih naroda Staffan de Mistura.

Smrt od gladi

“Ima veliki broj civila za koje trenutno postoji rizik da će umrijeti od gladi, a to su sirijski civili”, rekao je medijima De Mistura, posebno navodeći mjesta Daraya i Muadamiya, u blizini Damaska, pod opsadom Vladinih snaga i Kefraya i Fua, pod opsadom opozicijskih snaga, prenijela je Fena.

Postoje vjerodostojni izvještaji prema kojima u regiji Muadamiya djeca počinju da pate od teške pothranjenosti, dodao je on nakon sastanka u Ženevi, Radne grupe o pristupu humanitarne pomoći u Siriji.

Od milion ljudi za koje su se Ujedinjeni narodi nadali da će dobiti humanitarnu pomoć u maju kopnenim putem, samo 160.000 je dobilo.

Dvije sesije intersirijskih indirektnih pregovora su održane u Ženevi pod okriljem UN-a. Posljednja u aprilu je prekinuta nakon povlačenja delegacije pobunjenika i nijedna nije dovela do značajnog napretka.

Međunarodna grupa za podršku Siriji (21 zemlja i tri multilateralne organizacije) koja se sastala 17. maja u Beču, kojom kopredsjedavaju Rusija i Sjedinjene Američke Države, nije uspjela utvrditi kalendar za nastavak mirovnih pregovora.

Izvor: Al Jazeera i agencije