Oglasi

Pregled najvećih napada na škole

Al Jazeera fotografijama i riječju donosi detalje o napadima na škole u Pakistanu, SAD-u, Čečeniji, Nigeriji...
Piše:
Napad u Pakistanu je najnoviji u nizu napada na škole širom svijetaAP

Piše: Azad Essa

U utorak je sedam naoružanih muškaraca upalo u školu u pakistanskom gradu Peshawaru.

Napadači, obučeni u vojnu opremu i opasani bombama, skupili su učenike i profesore, te otvorili vatru.

Prema posljednjim informacijama, najmanje 142 osobe su ubijene, uključujući 132 djece, čime ovo postaje jedan od najkrvavijih napada oružane grupe ikada.

Dok Pakistan i svijet osuđuju ovaj zločin, napadači oživljavaju sjećanja na slične napade iz prošlosti.

Ponovno je prošla decenija demonstrirala da su škole nesigurne te da su vojne mete, dok se asimetrično ratovanje nastavlja širiti svijetom.

U augustu 2014. godine, za vrijeme invazije na Gazu, Izrael je bombardovao školu u kojoj se skrivalo 3.000 Palestinaca.

U Nigeriji, oružana grupa Boko Haram je više puta napadala škole, ubijala bez diskriminacije u ime otpora zapadnom obrazovanju.

Otmice više od 200 djevojaka iz Chiboka u aprilu 2014. godine su također njihovo djelo.

Al Jazeera donosi pregled nekih od najvećih napada na škole u protekle dvije decenije.


Izvor: AP

SAD, 20. april 1999: Dva učenika su ušla u srednju školu Columbine u Littletonu u Coloradu i otvorila vatru na učenike. Poginulo je 12 učenika i jedan nastavnik, dok je 20 učenika povrijeđeno. Nakon toga su napadači sebi oduzeli živote.

Tragedija je otvorila debatu o kontroli oružja, zlostavljanju u školama i nasilju u popularnoj kulturi. Zbog napada je nastao i film Michaela Moorea „Bowling for Columbine“, sa fokusom na kontrolu oružja u SAD-u.

Napad na  školu Columbine i dalje se smatra najsmrtonosnijim napadom na školu u historiji SAD-a.


Izvor: AFP

Rusija, 1. septembar 2004: Čečenski pobunjenici, koji su tražili da Ujedinjeni narodi priznaju Čečeniju, te da se Rusi povuku iz te zemlje, zauzeli su školu u Beslanu u Sjevernoj Osetiji.

Više od 1.100 ljudi, uključujući učenike, djecu i roditelje, držani su kao taoci, dok su se pobunjenici zabarikadirali u školi. Taoci su sjedili u dvorani škole, a pobunjenici prijetili dizanjem u zrak, ukoliko snage sigurnosti probaju upasti.

Nakon tri dana, ruske snage sigurnosti upale su u školu. U borbi je poginulo više od 300 ljudi, uključujući više od 185 djece.

Nakon ove operacije, predsjednik Vladimir Putin je rekao da upad nije bio planiran, te da su to izveli tek nakon što su napadači počeli pucati na učenike.


Izvor: Getty

SAD, 14. decembar 2012: Dvadesetdvogodišnji Adam Lanza ubio je svoju majku u njihovom domu u Newtownu u Conecticutu. Nakon toga se obukao u crnu, vojnu opremu i odvezao se u školu Sandy Hook u Newtownu.

Koristeći poluautomatsku pušku i dva pištolja, Lanza je otvorio vatru na učenike, i ubio 20 djece i šest zaposlenika škole.

Ubio se čim je došla policija.

Napad na školu Sandy Hook smatra se najsmrtonosnijim napadom u srednjim školama u historiji SAD-a.


Izvor: AP

Nigerija, 6. juli 2013: Naoružani napadači za koje se sumnjalo da su članovi Boko Harama, upali su u internat u selu Mamudo. Najmanje 42 osobe, uključujući 20 djece, ubijene su u napadu. Svjedoci kažu da su napadači okupili učenike prije nego što su ih počeli ubijati. Drugi su živi spaljeni.

Guverner države Yobe u Nigeriji, Ibrahim Gaidam, incident je opisao kao „hladnokrvna ubistva“, dok je EU osudio incident, nazivajući ga „strašnim terorističkim ubistvima“.


Izvor: Reuters

Irak, 6. oktobar 2013: Bombaš-samoubica detonirao je kamion pun eksploziva na igralištu osnovne škole u Qabaku. Ubio je 15 ljudi, uključujući djecu i direktora škole.

Škola se srušila pod silinom udara.

Gradonačelnik Qabaka, Abdul al-Obaidi, opisao je napad kao „zločin protiv čovječnosti“. „Teroristi nas pokušavaju zaustaviti u življenju i slanju naše djece u školu, ali neće moći jer smo ujedinjeni“, rekao je on.

Mnogi drugi učenici su povrijeđeni u napadu.


Izvor: AFP

Nigerija, 14-15. april 2014: Naoružani borci Boko Harama upali su u Vladin internat u Chiboku u Nigeriji, te oteli više od 200 djevojčica.

Otmice su pokrenule i aktivizam na Twitteru, u kojem je hashtag #BringBackOurGirls postao centar internetske kampanje za povratak djevojčica. Neke su uspjele pobjeći, ali je i dalje nejasno jesu li druge žive i da li su uopšte u Nigeriji.


Izvor: AP

Nigerija, 10. novembar 2014: Bombaš-samoubica napao je školu u Potiskumu, u Nigeriji. Najmanje 47 ljudi, mahom učenika, stradalo je u trenutku eksplozije.

„Eksploziju je detonirao bombaš-samoubica. Imamo 47 mirtvih i 79 ranjenih'', rekao je glasnogovornik policije Emmanuel Ojukwu.

Zvaničnici su rekli da je Boko Haram odgovoran za napad.


Izvor: EPA

Pakistan, 16. decembar 2014: Pakistanski talibani, obučeni u paravojne uniforme, upali su u školu u Peshawaru.

Više od 142 osobe su ubijene u napadu, uključujući 132 učenika. Veliki kontigent pakistanskih vojnika započeo je operaciju spašavanja, koja je rezultirala borbom. Svih sedam napadača je ubijeno. Pakistanska vlada je proglasila trodnevnu žalost.
Pakistanski talibani se protive edukaciji žena, što je kulminiralo napadom na Malalu Yousufzai 2012. godine.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.