Predviđen prvi kvartalni pad potražnje za naftom u 10 godina

Potražnja će u prvom tromjesečju 2020. godine biti niža za 435.000 barela dnevno (EPA)

Globalna potražnja za naftom zabilježit će u periodu januar-mart ove godine prvi kvartalni pad u posljednjih više od 10 godina, jer je novi korona virus izazvao zastoj ekonomske aktivnosti širom Kine, što se odrazilo na potražnju nafte u toj zemlji, koja je najveći potrošač, saopćila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Potražnja će u prvom tromjesečju 2020. godine biti niža za 435.000 barela dnevno (b/d) u odnosu na isti period prije godinu dana, što će biti prvi kvartalni pad u periodu dužem od jednog desetljeća, objavio je IEA u mjesečnom izvještaju o tržištu “crnog zlata”, prenosi Tanjug američke medije.

Predviđeni pad tražnje naveo je agenciju da smanji i svoju prognozu rasta potražnje za 2020. godinu za 365.000 barela dnevno, na 825.000 barela dnevno, na najniži nivo od 2011. godine.

‘Brent’ jeftiniji 10 dolara

Manja potrošnja nafta od očekivane u zemljama OECD-a srezala je preliminarnu procjenu rasta za 2019. godinu na 885.000 barela dnevno, dodaje se u izvještaju.

Negativan utjecaj epidemije korona virusa na tražnju za naftom teško je pogodio i cijene ovog energenta, što ilustrira podatak da je cijena sjevernomorske nafte “brent” pala u januaru za gotovo 10 dolara, na ispod 55 dolara za barel.

Ipak, cijene su se ove sedmice oporavile, u očekivanju da bi glavni proizvođači Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC) i proizvođači izvan naftnog kartela, s Rusijom na čelu, mogli dodatno smanjiti globalnu proizvodnju “crnog zlata”, kako bi neutralizirali negativne posljedice koje pad potražnje ima na cijene.

Izvor: Agencije