Predstavnički dom SAD-a: Zločini protiv Rohinja su genocid

Mijanmarska vlada je zbog tretmana Rohinja optužena za genocid na Međunarodnom sudu pravde (EPA)

Američki Predstavnički dom usvojio je rezoluciju kojom su zločini protiv Rohinja u Mijanmaru okarakterizirani kao “genocid”, javlja Anadolija.

Rezolucija je usvojena većinom glasova, nakon što je dobila podršku 394 zastupnika, dok je samo jedan bio protiv.

Osim što napade protiv Rohinja smatra genocidom, rezolucijom se osuđuju i napadi na civile koje izvode oružane snaga Mijanmara.

Također, rezolucija poziva državnu savjetnicu Mijanmara Aung San Suu Kyi i predsjednika Wina Myinta da oslobode par novinara Reutersa koji su zatvoreni zbog svog rada na otkrivanju zločina protiv Rohinja.

Istraživanje po nalogu State Departmenta

Početkom decembra, međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava – PILPG, sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, saopćila je da je opsežnim istraživanjem došla do razumnih dokaza da su arakanski muslimani žrtve genocida i zločina protiv čovječnosti u Mijanmaru.

Po nalogu američkog State Departmenta, Public International Law & Policy Group je proveo opsežno istraživanje o zločinima počinjenih nad ugroženom manjinom Rohinja.

Događaji koji su dramu arakanskih muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta prošle godine.

Pod plaštom borbe protiv “militantnih napada na policijske punktove”, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohinje, u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine.

Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela.

Iz te regije je blizu 750.000 muslimana izbjeglo u susjedni Bangladeš.

Druge rezolucije

Večeras je i američki Senat, uprkos protivljenju američkog predsjednika Donalda Trumpa, izglasao rezoluciju koja predviđa prekid podrške Sjedinjenih Američkih Država Saudijskoj Arabiji u ratu Jemenu.  

Rezolucija mora proći Senat ali i Predstavnički dom kako bi došla do Trumpovog stola gdje je mala vjerovatnoća da će biti i potpisana.

Senatori su, također, odobrili neobavezujući rezoluciju u kojoj se navodi da je za ubistvo Khashoggija odgovoran saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman. 

Izvor: Agencije