Oglasi

Predstavnici italijanske i francuske škole

Trećim dijelom, u kojem pišemo o Velikom Bleku, Kapetanu Mikiju, Asterixu i Taličnom Tomu, završavamo serijal tekstova o deset stripova koji su obilježili brojna djetinjstva u regiji.
Talični Tom je mršavi kauboj sa licem, po legendi, posuđenim od Garryja Coopera

Piše: Adnan Učambarlić

Veliki Blek

Veliki Blek je, na prostoru bivše Jugoslavije, postao jednom od pop-ikona. Za njega znaju gotovo svi, čitali stripove ili ne.

Naivni strip za osnovnoškolce iz pedesetih godina nekim čudnim spletom nikada razjašnjenih okolnosti ušao je u legendu ovih prostora. Sigurno ste nebrojeno puta čuli kako neko ko nema apsolutno nikakve veze sa stripovima spominje Bleka.

„Daaa... Blek... Blek Stena? Onaj plavi grmalj sa dabrovom kapom i krznenim prslukom?"


Blek, plavi grmalj s dabrovom kapom

Grande Blek (također i Blek Macigno) je, kao i Mark, djelo trojca EsseGesse. Smatra se centralnim od njihova tri najpoznatija junaka (uz Kapetana Mikija i Komandanta Marka), a na ovim prostorima bio je najpoznatiji pod nadimkom Blek Stena, zbog dugogodišnjeg izlaženja u okviru Lunov Magnus Strip edicije, na srpskom jeziku, te u manjoj mjeri kao Veliki Blek.

Blek posjeduje sve one osobine junaka-bogova iz antičkih mitova: neustrašiv je i beskrajno hrabar, odan, pošten, agilan, jak i pravedan traper, koji predvodi američke patriote u borbi protiv britanskih vojnika.

Pored ogromnih mišića, ističe se i po simpatičnoj garderobi: krznenoj kapi a la Davy Crockett, krznenom prsluku (koji, bez obzira na to bilo ljeto ili zima, nosi na goloj koži), crvenim trapericama i čizmama od brušene kože (sa neizostavnim traperskim resicama).

Blek se protiv neprijatelja najviše voli boriti golim rukama, kako bi mogao nesmetano mlatiti i šamarati te jadne, slabašne britanske vojnike (nije ni čudo što je uvijek bio omiljeni junak mahalskih jalijaša), iako se u iznimnim prilikama koristi i traperskom Kentucky puškom.

Interesantno je da je italijanski „rani“ Blek pravi šumski čovjek, sa svim dobrim i lošim stranama, te prilično priprost. Po tome se i dosta razlikuje od svog „kolege“ Komandanta Marka, koji je znatno uglađeniji i komunikativniji. Kako je gotovo svaka epizoda "stand-alone", jasno je da nema nikakvog kontinuiteta.

Blek je porijeklom Francuz, pravog imena Yannick Leroc, rođen 27. novembra 1749. godine. U stopu ga prate dva hrabra i odlučna, ali i komična lika: pjegavi i maloljetni traper koji, kao i svi dječaci njegovog uzrasta još nije otkrio ljepotu nježnijeg spola - Roddy Lassiter, a koji po pitanju hrabrosti (i nepromišljenosti) često parira samom Bleku; te Profesor Occultis - simpatični trbušasti doktor sveznalica, povremeni hipnotizer i općenito govoreći - šarlatan, koji svojim paranaučnim pristupima i razmišljanjima rijetko biva od prave pomoći, ali zato dodaje na komičnosti teških situacija u stripu.

Blek je u bivšoj Jugoslaviji izlazio prvo u Lunov Magnus Stripu, pa onda i u Strip Zabavniku. Na jugoslovenskoj strip sceni zauzimao je značajno mjesto i zbog toga što su se, pored stranih epizoda, izdavale i one koje su po licenci radili domaći autori – legendarni scenarista, crtač i metalac iz Srbije Branislav Bane Kerac, te Svetozar Obradović, Branko Plavšić i Sibin Slavković.

Yu-Blek nastao je iz namjere da se njegovim povremenim objavljivanjem popune eventualne rupe u objavljivanju LMS-a. Ipak, ispostavilo se da je ideja više nego dobra, budući da su pojedini brojevi imali tiraž veći od 100.000 primjeraka.

Kapetan Miki

Kapetan Miki je treći važni junak trojca EsseGesse. On je dječak koji je sa samo 17 godina postao član rendžerskog korpusa Nevade.

Mikiju su još kao djetetu umrli roditelji, te ga je odgojio čovjek po imenu Clem. Clema je, kada je Miki već postao rendžer, mučki ubila banda ubica, te ga ovaj, naravno, odlučuje osvetiti. Miki pronalazi bandu i uništava je te odlazi nazad u Fort Coulver, gdje nastavlja svoj rendžerski život.

Zahvaljujući svojoj hrabrosti, sposobnostima i natprosječnoj intelingenciji, nakon mnogih uspješno obavljenih zadataka dolazi do oficirskog čina kapetana rendžera, te postaje osoba od najvećeg povjerenja komandantu Fort Coulvera.


Mikija prate Smuk i doktor Salaso

Stoga nije ni čudo da baš Miki obavlja najteže i najsloženije zadatke.

Kao i u ostalim stripovima EsseGessea, uspjeh leži na karakterizaciji likova i lakom načinu shvaćanja istih, te na dozi humora koju u strip uglavnom unose vjerni pratioci glavnoga junaka.

Autori su Mikiju za saputnike dodijelili Smuka i doktora Salasa (ne treba zaboraviti ni vjernog konja Napoleona). Smuk predstavlja klasičnog „djedicu“ sa Zapada i idealan je primjer pijanca. Autori su mu zbog toga u originalnom stripu i dali ime "Stari Rum" (Doppio Rhum).

Smuk većinu svoga vremena provodi u lokalnom salonu u Fort Coulveru, ali rado „provjerava“ i druge krčme na svojim putovanjima s Mikijem. Unutar salona nije samo pasivni pijanac već zna voditi i žustre rasprave, uglavnom sa Salasom.

S druge strane, Salaso je tipični pripiti „doc“ sa Divljeg zapada, sa ljekarskim metodama upitne učinkovitosti. Kao i Smuk, dosta vremena provodi u ljenčarenju i pražnjenju salonskih podruma. Ipak, obojica su Mikijevi vjerni prijatelji i pratioci u svim avanturama, štaviše, izvukli su ga iz brojnih neprilika.

Od ostalih likova vrijedi spomenuti Susy, Mikijevu plavokosu zaručnicu, pukovnika Browna - komandanta Fort Coulvera (ujedno i Susynog oca) te lijepu Ellen Gordon prema kojoj Susy gaji vječitu ljubomoru.

Mikijevi neprijatelji su u prvom redu banditi i Indijanci Mescalerosi, koji uglavnom napadaju kočije, puškaraju te prave neprilike svake vrste.

Vidljivo je da su u tom pogledu autori na Indijance gledali u maniru western-filmova 50-ih godina prošlog stoljeća, te su uglavnom prikazani kao negativci. Kao opasniji protivnici, koji se pojavljuju u više epizoda, izdvajaju se general Kavalera i Čovjek sa hiljadu lica.

Asterix

Asterix pripada žanru komičnog historijskog stripa, koji je i najpoznatiji žanr francuskog stripa na našim prostorima. Stvorili su ga autori Albert Uderzo i Rene Goscinny, a junaci priče su Gali - mali i lukavi Asterix i snažni, pomalo ograničeni, dobričina Obelix.

Njihove avanture su smještene u 44. godinu prije nove ere, kada je cijela Galija bila pokorena od strane Rimljana. Naravno, strip kaže drugačije:

„Cijela? Ne! Jedno selo nepokornih Gala i dalje se uspješno odupire osvajaču.“


Asterix i Obelix vole loviti veprove i Rimljane

Tom rečenicom je u posljednjih pola stoljeća počinjao svaki strip o hrabrim Galima.

Ovo selo na obali Atlantika opkoljeno je sa četiri rimska utvrđena logora. Stanovnici sela se odupiru najezdi Rimljana zahvaljujući čarobnom napitku koji im spravlja seoski druid, a koji im daje nadljudsku snagu, tako da im je "tabanje Rimljana" omiljena zabava.

Izuzetak u selu je Obelix, koji je je kao dijete upao u kazan sa napitkom i tako dobio doživotno sljedovanje (iako on stalno zahtijeva svoj dio, a druid ga uporno odbija). S druge strane, Rimljanima iz okolnih logora patroliranje oko njihovog sela predstavlja krajnje okrutnu kaznu, jer uvijek završe sa dobrim batinama.

Avanture Asterixa i Obelixa često vode i van Galije, tako da su stizali i do Egipta, Britanije, Grčke, Španije, Korzike, Švicarske, Belgije, Njemačke, Norveške pa čak i do Indije i Amerike.

Goscinny je tako svojim scenarijem punim satire ismijavao karakteristike mnogih naroda, pa su mnogi prigovarali da je rasist, iako je on i same Gale prikazao kao sve drugo samo ne savršene. Zapravo je ismijavao ljudske mane karakteristične za različita podneblja, ali se nije ograničio samo na narode.

Nije štedio ni pojedine stvarne ličnosti, te su mnogi likovi u stripu njihove karikature. Neke od njih su iz privatnih života Uderza i Goscinnyja, a ogromna većina ih je iz javnog života Francuske i ostatka svijeta, kao i iz kulturnih i umjetničkih djela svjetske baštine.

Tako je u stripu sasvim normalna stvar naići na rimskog špijuna sa likom Seana Conerryja ili židova sa licem Gregoryja Pecka. Nisu rijetki ni Don Kihot, Frankensteinovo čudovište, Stan Laurel i Oliver Hardy, a redovnu porciju batina dobijaju pirati iz Lierovog stripa Riđobradi.

Asterix ne bi bio što jeste bez svog satiričnog osvrta na stvarnost.

Stalni junaci stripa su i seoski starješina, koji vrlo drži do svog autoriteta; druid koji sprema čarobni napitak; seoski bard koji sve iritira svojim pjevanjem, kao i ostali stanovnici sela od kojih je svaki vrlo plastično dočaran kao živi lik, kako karaterno, Goscinnyjevom, tako i fizički Uderzovom zaslugom (imena stalno variraju, ovisno od prijevoda).

Neprijatelji su na prvom mjestu Rimljani, te već spomenuti pirati, čiji brod bude potopljen u gotovo svakoj epizodi, a bilo je sukoba i sa Normanima, Gotima i Vikinzima.

Talični Tom

Legendarni usamljeni kauboj Talični Tom, brži od svoje sjene, kod nas je bio poznat i kao Srećko Munja i Lucky Luke, a stvorili su ga francuski autori Morris i Goscinny.

On je mršavi kauboj sa licem, po legendi, posuđenim od Garryja Coopera. U prepoznatljivom kaubojskom odijelu sa crvenom maramom i šeširom i vječito s cigaretom u ustima, smireno dovršava svoj ručak, prije no što potegne revolver na izazivača.


Talični Tom i Skakač Džoli

Krstari Amerikom XIX vijeka, uvijek na putu ka zapadu. Nailazi na mnoge nepravde tog divljeg doba, na još divljijim lokacijama i ne odlazi dok ih ne riješi. A kada se svi građani mjestašca oslobođenog od bandita zapitaju gdje je njihov junak, on već jaše u zalazak Sunca uz pjesmu "I am a poor lonesome cowboy..."

Usamljeni kauboj, ipak, nije toliko usamljen. Uz njega je uvijek njegov vjerni pratilac konj Jollie Jumper (Skakač Džoli). Jollie ne samo što se uvijek postavi tačno ispod onog prozora kroz koji će Tom iskočiti već i govori (sa prilično ironičnim osvrtima na situaciju), igra šah, često pecka vlasnika, a ponekad čak i on njega jaše.

Jollie ne podnosi povremenog Luckyjevog pratioca, luckastog psa lutalicu Lajavka. Lajavko (Rantaplan) je uveden u kasnijim epizodama kao najgluplji pas na svijetu, čije je ime parodija na tada najtiražniji svjetski strip, također, belgijski Rin Tin Tin.

Pored braće Dalton, Talični Tom se često sukobljava i sa stvarnim legendama Divljeg zapada poput Jessiea Jamesa, Billyja the Kida i sličnih.

Ipak, Daltonovi su na posebnom mjestu - Joe, Jack, William i Averell, svaki viši i gluplji od prethodnog. Tu je i njihova mama, još opasnija od svojih sinova, koja se rijetko pojavljuje, a Tom joj je čak i simpatičan.

Interesantna je i pojava slavne Calamity Jane, neotesane kaubojke, koja pije, psuje i obara ruke muškarcima. Osim njih, kroz strip se provlače i druge stvarne osobe poznate širom svijeta. Od Lee van Cleefa, kao lovca na ucjene, pa do Alfreda Hitchcocka.

Opširnije na: www.radiosarajevo.ba/novost/32949/strip-mahala

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.