Predstavnici italijanske i francuske škole

Talični Tom je mršavi kauboj sa licem, po legendi, posuđenim od Garryja Coopera

Piše: Adnan Učambarlić

Veliki Blek

Veliki Blek je, na prostoru bivše Jugoslavije, postao jednom od pop-ikona. Za njega znaju gotovo svi, čitali stripove ili ne.

Naivni strip za osnovnoškolce iz pedesetih godina nekim čudnim spletom nikada razjašnjenih okolnosti ušao je u legendu ovih prostora. Sigurno ste nebrojeno puta čuli kako neko ko nema apsolutno nikakve veze sa stripovima spominje Bleka.

„Daaa… Blek… Blek Stena? Onaj plavi grmalj sa dabrovom kapom i krznenim prslukom?”

Talični Tom i Skakač Džoli

Krstari Amerikom XIX vijeka, uvijek na putu ka zapadu. Nailazi na mnoge nepravde tog divljeg doba, na još divljijim lokacijama i ne odlazi dok ih ne riješi. A kada se svi građani mjestašca oslobođenog od bandita zapitaju gdje je njihov junak, on već jaše u zalazak Sunca uz pjesmu “I am a poor lonesome cowboy…”

Usamljeni kauboj, ipak, nije toliko usamljen. Uz njega je uvijek njegov vjerni pratilac konj Jollie Jumper (Skakač Džoli). Jollie ne samo što se uvijek postavi tačno ispod onog prozora kroz koji će Tom iskočiti već i govori (sa prilično ironičnim osvrtima na situaciju), igra šah, često pecka vlasnika, a ponekad čak i on njega jaše.

Jollie ne podnosi povremenog Luckyjevog pratioca, luckastog psa lutalicu Lajavka. Lajavko (Rantaplan) je uveden u kasnijim epizodama kao najgluplji pas na svijetu, čije je ime parodija na tada najtiražniji svjetski strip, također, belgijski Rin Tin Tin.

Pored braće Dalton, Talični Tom se često sukobljava i sa stvarnim legendama Divljeg zapada poput Jessiea Jamesa, Billyja the Kida i sličnih.

Ipak, Daltonovi su na posebnom mjestu – Joe, Jack, William i Averell, svaki viši i gluplji od prethodnog. Tu je i njihova mama, još opasnija od svojih sinova, koja se rijetko pojavljuje, a Tom joj je čak i simpatičan.

Interesantna je i pojava slavne Calamity Jane, neotesane kaubojke, koja pije, psuje i obara ruke muškarcima. Osim njih, kroz strip se provlače i druge stvarne osobe poznate širom svijeta. Od Lee van Cleefa, kao lovca na ucjene, pa do Alfreda Hitchcocka.

Opširnije na: www.radiosarajevo.ba/novost/32949/strip-mahala

Izvor: Al Jazeera