Oglasi

Predstavnici četiri zemlje razgovarali o situaciji u Afganistanu

Rusija, Kina, SAD i Pakistan zalažu se da se ubrza razmjena ratnih zarobljenika između vlasti i talibana.
SAD, njihovi saveznici i koalicija obavezali su se da će povući svoje snage iz Afganistana u roku 14 mjeseciAP

Predstavnici Rusije, Kine, Sjedinjenih Američkih Država i Pakistana u srijedu su održali videokonsultacije o Afganistanu i složili se da će dati maksimum da se ubrza razmjena ratnih zarobljenika između vlasti i talibana.

"Proces razmjene traje. To ide sporije nego što bismo željeli, ali se nastavlja te se sada pojavila potreba za preliminarnom raspravom o daljnjim koracima", rekao je zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Rusije Zamir Kabulov za agenciju TASS, prenosi Tanjug.

Na konsultacijama su Rusiju, Kinu i SAD zastupali specijalni izaslanici, a Pakistan zamjenik ministra vanjskih poslova.

Mirovni sporazum iz Dohe

SAD i talibani potpisali su 29. februara mirovni sporazum u Dohi, kojim su se SAD, njihovi saveznici i koalicija obavezali da će povući svoje snage iz Afganistana u roku 14 mjeseci.

Talibani su se obavezali da neće koristiti teritoriju Afganistana za akcije ugrožavajući sigurnost SAD-a i njegovih saveznika.

U okviru toga, 5.000 pristalica talibana i do 1.000 osoba koje talibani drže u zarobljeništvu bit će oslobođeni.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.