Predstavljeni kandidate za ministre u Kantonu Sarajevo

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i mandatar za sastav nove Vlade KS-a Edin Forto potvrdili su u petak navečer ko će u naredne četiri godine obnašati ministarske funkcije u ovom kantonu.

Konaković je na konferenciji za novinare u Sarajevu najavio da će 19. decembra nova vlada razmatrati nacrt budžeta KS-a za narednu godinu, dok će 26. decembra biti održana konstituirajuća sjednica vlade KS-a.

“Nadam se da ćemo s manjim zakašnjenjem usvojiti novi budžet u januaru”, dodao je Konaković.

Kandidati Naše stranke su Srđan Mandić za ministra komunalne privrede i infrastrukture te Lejla Brčić za ministricu pravde i uprave.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine dobila je tri resora te je za ministra saobraćaja predložila Adnana Štetu.

Ministrica zdravstva iz DF-a

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša bi, prema prijedlogu SDP-a BiH, trebao voditi Damir Filipović, a Malik Garibija bit će na čelu Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine predložio je za novog ministra za boračka pitanja Ismira Jusku, a Mirvad Kurić će ostati na funkciji ministra kulture i sporta.

“Za ministricu obrazovanja, nauke i sporta stranka Narod i pravda predložila je Zinetu Bogunić, za ministra privrede Harisa Bašića te Admira Katicu za ministra unutrašnjih poslova. Finansijski sektor s ponosom će predstavljati magistar upravljanja kvalitetom u obrazovanju Amel Kovačević”, dodao je Forto, navodeći da će Amela Sofić iz Demokratske fronte biti nova ministrica zdravstva.

Izvor: Agencije