Predstavljena OPA, jedinstvena platforma za plaćanje

Nova kompanija ESP BH d. o. o., koja je predstavljena danas u bosanskohercegovačkoj prijestonici Sarajevu, bavi se izgradnjom i primjenom jedinstvene platforme OPA, koja će pravnim i fizičkim licima omogućiti povezivanje u cilju plaćanja robe i usluga, režijskih računa, kao i slanja novca drugim korisnicima, prenose agencije.

Online Payment Platform, odnosno OPA, inovacijska je platforma za plaćanje i predstavlja iskorak na fintech tržištu Bosne i Hercegovine, navodi agencija Anadolija. Osmišljena je da povezuje korisnike i trgovce u tržišnom lancu, stvarajući kompletno okruženje za mobilna plaćanja.

“ESP BH d. o. o. je nova kompanija na tržištu Bosne i Hercegovine, formirana u julu ove godine na bazi ugovora o osnivanju potpisanog između poznatih, tržišno etabliranih osnivača. Naziv kompanije ESP je skraćenica od ‘Ekosistem plaćanja'”, govori direktor kompanije Bakir Ćelosmanović.

“Naš ekosistem plaćanja je uspostavljen kao inovativno i cjelovito rješenje i podržan je od osnivača kompanije s ciljem da krajnjim korisnicima, fizičkim licima, omogući da jednostavnim, brzim i sigurnim korištenjem OPA mobilne aplikacije plaćaju kupljenu robu i obavljene usluge iz ponude trgovaca, koji su drugi bitan učesnik u ovom ekosistemu.”

Atraktivniji uvjeti

Prema njegovim riječima, bitan učesnik ekosistema jesu i kompanije izdavaoci komunalnih, odnosno režijskih računa jer će posredstvom platforme OPA biti omogućeni distribucija i plaćanje tih računa od krajnjih korisnika uz atraktivnije uvjete od postojećih.

Platforma nudi niz mogućnosti, kao što su sigurno, brzo, cjenovno prihvatljivo i jednostavno plaćanje robe i usluga na području Bosne i Hercegovine kod registriranih OPA trgovaca, slanje i primanje novca preko telefonskog imenika bez unosa broja računa (instant transfer novca), plaćanje računa pružaocima komunalnih usluga (računa za režijske troškove) i dopuna prepaid korisnika mobilnih brojeva.

Sedin Kahriman, v. d. generalnog direktora BH Telecoma, koji je jedan od suosnivača ESP BH, istakao je da BH Telecom, koristeći se savremenim tehnologijama, svakodnevno unapređuje kvalitet života građana inovativnim uslugama koje im omogućava.

“Naši korisnici od danas imaju jednostavan, sveprisutan i siguran način plaćanja putem mobilnih uređaja, po uzoru na najsavremenija svjetska rješenja. Mobilna aplikacija OPA je jedina platforma u Bosni i Hercegovini koja našim korisnicima omogućava brze i sigurne transakcije putem mobilnog uređaja, te uvodi u Bosnu i Hercegovinu jedinstveno iskustvo nezavisnosti i lakoće plaćanja”, dodao je.

Anadolija navodi da je aplikacija OPA dostupna na Google Playu i App Storeu i omogućava brzo i sigurno plaćanje računa skeniranjem QR koda mobitelom.

Izvor: Agencije