Predstavljen višenamjenski borbeni avion F35

Zvaničnici kompanije Lockheed Martin u New Yorku su prezentirali ratni avion F35, a prvi primjerci će biti spremni za isporuku 2018. godine.

Jack R. Crisler, zamjenik direktora za razvoj proizvodnje Lockheed Martina da će 2018. godine biti izvršena prva isporuka aviona F35.

Zvaničnici kompanije su naveli kako piloti koji će upravljati ovim avionom moraju proći šestomjesečnu obuku..

Inače, proizvodnja aviona F35 traje dvije godine, nakon čega je letjelica u potpunosti spremna za tržište.

Zamjena za skup borbenih aviona

F35 Lightning II je jednomotorni višenamjenski borbeni avion, pete generacije, sa umanjenom uočljivošću. Namijenjen je za borbu za prevlast u zračnom prostoru, protiv ciljeva na kopnu i moru, kao i za izvršavanje zadataka izviđanja.

Avion F35, namijenjen je da zamijeni cijeli skup borbenih aviona srednje klase, koji su trenutno u operativnoj upotrebi u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i kod ostalih njihovih saveznika. Na taj način će to postati najmasovniji avion u ratnim avijacijama i mornaricama značajnog broja zemalja.

Stručnjaci smatraju da će F35 biti četiri puta efikasniji od prethodnih lovaca u borbi zrak-zrak, osam puta efikasniji u borbi zrak-zemlja, i tri puta efikasniji u izviđanju i suprostavljanju protivavionskoj odbrani.

U proizvodnji aviona F35 Lightning II učestvovali su Velika Britanija, SAD, Italija, Kanada, Turska, Australija, Danska, Norveška i Holandija. Pomenute zemlje namjeravaju avion uvesti u svoju operativnu upotrebu.

Izvor: Agencije