Predstavljen supermarket budućnosti

Futuristički supermarket izložen je na Milanskom Expou. Ovim primjerom, ljudi koji stoje iza ove ideje, pokušali su prikazati na koji način bismo u budućnosti mogli da kupujemo hranu. 

Hoćete jabuku? Pustite robota da traži umjesto vas. Želite znati gdje su proizvedene vaše špagete, samo pritisnite ekran i sve informacije poput porijekla, hranjive vrijednosti i čak pojedinih savjeta za pripremu, postaju dostupne odmah.

Tako bi supermarketi trebali izgledati u budućnosti.

Na 6.500 metara kvadratnog prostora, to je ujedno i dominantna atrakcija na ovogodišnjem svjetskom sajmu Expo.

Za njeno sastavljanje bilo je potrebno tri godine intenzivnog rada, koji su predvodili italijanski lanac supermarketa Coop i inženjer sa prestižnog američkog univerziteta, MIT, Carlo Ratti.

Stolovi umjesto polica

“Ono što ovdje vidite, različiti su načini na koji informacija mijenja iskustvo kupovine. Prva stvar je – kako primamo razne podatke o proizvodu za koji smo zainteresirani. To postižemo jednostavno tako što uperimo prst u bilo koji proizvod, i u istom trenu saznamo cijelu priču iza njega. Druga bitna stvar je kako možemo iskoristiti sve te informacije da bismo napravili sasvim novu dinamiku u cjelokupnom procesu trgovine”, ističe Ratti.

U ovom eksperimentalnom supermarketu nema vertikalnih polica. One su zamijenjene tradicionalnijim, više ruralnim stolovima.

I ovo nije samo izlog, nego vrsta laboratorije u kojoj se testiraju prodajne metode koje najveći italijanski lanac supermarketa planira uvesti u vlastite prostore.

Grupacija Coop

“Ovaj eksperiment djeluje. Na sajmu zaista prodajemo izložene proizvode. Tokom trajanja sajma Expo, narednih šest mjeseci, dobit ćemo jasnu sliku, koje elemente ćemo uvrstiti u naše supermarkete. Ali, u svakom slučaju, budućnost je dostupna i nije poenta samo u tehnologiji. Veoma bitni faktori su da trgovina ima odgovoran i samoodrživ pristup”, smatra Marco Pedroni, predsjednik grupacije Coop.

Coop je nastao u 19. stoljeću kao poljoprivredna zadruga, koja danas kontrolira 18 posto prehrambenog tržišta u Italiji.

Na lidersku poziciju, dospjeli su tako što su pravovremeno odgovarali na potrebe tržišta. Ovaj futuristički market je upravo njihov odgovor na, kako tvrde, kraj ere velikih trgovački lanaca, i početak ere trgovina koje zadovoljavaju potrebe individualnih kupaca.

Kako onih sa velikom, tako i onih sa manjom kupovnom moći.

Izvor: Al Jazeera