Predstavljen automobil na hidrogenski pogon

Prvi automobil s nultom stopom štetnih gasova, koji se počeo proizvoditi serijski, uskoro bi trebao stići u London. Korejski proizvođač automobila Hyundai tvorac je ovog vozila koji ima motor na hidrogenski pogon.

Automobil kao pogonsko gorivo koristi hidrogen u kombinaciji s oksigenom. Rezultat toga je da iz ispušne cijevi ne izlazi dim, nego voda. Hyundai je prvi koji se usudio ovakav tip vozila staviti u serijsku proizvodnju.

Robin Hayles je vođa tima koji je razvio taj model. Tvrdi da ovo vozilo ima veliku prednost u odnosu na električna.

Pumpe u Londonu

“Razlika između vozila na hidrogenski pogon i klasičnog električnog vozila je da gorive ćelije hidrogena proizvode vlastitu električnu energiju unutar automobila. Na taj način otklonjen je problem dometa, jer ovo vozilo bez problema prelazi 650 kilometara”, objasnio je Hayles.

Ovo vozilo će biti dio londonske hidrogenske mreže, a projekat finansira britanska Vlada kako bi promovirala vozila na ekološki prihvatljiv pogon. Kompanija Air Products je koordinator tog projekta. Za njih je Hyundai ključna karika za širenje hidrogenske mreže.

Emma Guthrie, menadžerica za razvoj proizvoda u Air Productsu, kazala je: “Počeli smo s postavljanjem prve pumpe na aerodromu Heatrow. Drugu pumpu smo postavili u centru grada. Tako je napravljena londonska hidrogenska mreža, koja će se dodatno širiti. Hyundaijeva vozila će koristiti te stanice i njihov broj će se širiti prema potrebama tržišta.”

Pozitivne reakcije

Organizirana je i testna vožnja za novinare koji prate autoindustriju, a reakcije su pozitivne. Rory Reid, urednik portala Huffingtonpost.co.uk, provozao je auto, rekavši nakon toga da je veoma zadovoljan.

“Ima vozne karakteristike običnog električnog vozila. Motor isporučuje jak obrtni momenat pri niskim obrtajima. Drugim riječima, reakcija motora na pritisak papučice gasa je gotovo trenutna. Također, rad motora je veoma tih. Nema one klasične buke kao kod većine dizelaša. Mala zamjerka je prtljažni prostor. Budući da auto ima hidrogenski rezervoar, koji je svojim obimom veći od klasičnog, zapremina gepeka je malo smanjena. Ali, osim toga, nema još mnogo kompromisa”, mišljenja je Reid.

Hidrogenski motor razvija 136 konjskih snaga, što ovom automobilu omogućava maksimalnu brzinu od 160 kilometara na sat i ubrzanje od 0 do 100 metara za 12,5 sekundi. Međutim, težište ovdje nije na brzini, nego na ekonomičnosti.

Iz Hyundaia se nadaju da će do 2015. godine imati 1.000 hidrogenskih modela na ulicama Londona.

Izvor: Al Jazeera