Predsjedništvo FPO-a suspendiralo Heinz-Christiana Strachea

Heinz-Christian Strahe je pokušao preduhitriti Predsjedništvo FPO-a, saopćivši kako zamrzava svoje članstvo u stranci (EPA)

Predsjedništvo Slobodarske partije Austrije – FPO suspendiralo je u utorak navečer doskorašnjeg lidera te stranke Heinz-Christiana Strachea i najavilo kako će ga isključiti iz članstva ako se dokaže njegova krivica u aferi oko korištenja partijskog novca u privatne svrhe.

Strahe je pokušao preduhitriti Predsjedništvo FPO-a i i utorak ujutro zakazao konferenciju za novinare, na kojoj je saopćio kako zamrzava svoje članstvo u stranci, kao i da se, dok se ne rasvijetle sve optužbe na njegov račun, neće baviti politikom, prenosi Tanjug.

Novi šef FPO-a Norbert Hofer rekao je novinarima, nakon sjednice Predsjedništva, da statut stranke ne predviđa mogućnost zamrzavanja članstva te kako je Straheova odluka uzeta u obzir i kako je suspendirano njegovo članstvo do daljnjeg.

“Mislim kako je to u skladu s njegovom odlukom. To je ono što je rekao. Statut ne poznaje mogućnost stavljanje u mirovanje članstva. Sačekat ćemo da se vidi da li su optužbe na njegov račun tačne. Ako jesu, onda će biti isključen iz stranke”, poručio je Hofer.

Poraz na parlamentarnim izborima

Strachea mnogi funkcioneri u FPO-u okrivljuju za poraz na prijevremenim parlamentarnim izborima, jer je vlada u kojoj su bili slobodarci pala, nakon što je u javnost dospjela korupcionaška “afera Ibiza”, u kojoj je bivši lider bio glavni akter, a zbog čega se morao povuči sa funkcije šefa partije, kao i vicekancelara.

Odluka o suspenziji članstva Strachea jasna je poruka distanciranja stranke od bivšeg lidera.

Na sjednici Predsjedništva FPO-a donijeta je odluka i o reformi partije, a u te svrhe su uspostavljene radne grupe koje će se baviti modernizacijom stranke, kodeksom ponašanja, kao i strožijim pravilima u oblasti finansija.

Suspenzija članstva znači da Strache gubi sva prava koja imaju članovi FPO-a.

Izvor: Agencije