Predsjedništvo BiH u Briselu: Do kraja godine kandidatski status

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini razgovarala je u Bruxellesu sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, koji borave u dvodnevnom službenom posjetu sjedištu Unije.

Dodik, Komšić i Džaferović razgovarali su s Mogherini, između ostalog, o mogućnosti da BiH tokom godine dobije kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji, javio je Al Jazeerin reporter Emir Skenderagić.

“Dobili su, kažu, ohrabrenje da bh. institucije ispune sve obaveze kako bi do kraja godine zemlja dobila kandidatski status. To su, prije svega, formiranje vlasti na koje se čeka od izbora iz oktobra prošle godine, te dostavljanje odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske Komisije, na koje se čeka od juna 2018. BiH je u februaru 2016. podnijela zahtjev za kandidatski status”, javio je Skenderagić.

Iz ureda visoke predstavnice Mogherini priopćeno je nakon sastanka kako je ona, kao odgovor na zajedničku poruku opredijeljenosti [Predsjendištva BiH] za put zemlje ka EU, pozdravila odlučnost da rade zajedno, naglašavajući da će ujedinjenost u njihovom djelovanju biti za dobrobit Bosne i Hercegovine i svih njenih građana.

“Uloga Predsjedništva BiH će biti krucijalna u smanjivanju političkih tenzija i promoviranju pomirenja”, priopćeno je.

Navedeno je i kako su se Mogherini i sugovornici “složili oko važnosti da se Vijeće ministara BiH i sve entitetske vlade formiraju bez odlaganja, kako bi mogle da se pozabave s brojnim izazovima koji predstoje – između ostalog, tu spadaju vladavina prava, uključujući izbornu reformu, provedbu odluka Ustavnog suda i jačanje pravosuđa, kao i nastavak socioekonomskih reformi”.

Istovremeno, Bosna i Hercegovina treba što prije predati sve odgovore na Upitnik kako bi Europska komisija finalizirala mišljenje o zahtjevu zemlje za članstvo u EU, istaknuto je nakon sastanka.

Brzo formiranje vlasti

“Kasnimo s Upitnikom, ostaju prevodi i formalizacija dokumenta, ali vjerujemo da će Evropska komisija donijeti mišljenje o BiH i otvoriti proces za mogući kandidatski status”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka.

Po njegovim riječima, Komisija je “zainteresovana za brzo formiranje vlasti, a pitanje kao što je NATO treba izbjeći kao uslovljavanje za formiranje Vijeća ministara”.

“Šteta za BiH je ako se brzo ne konstitušu organi vlasti jer onda izbori nemaju smisla i narod je doveden u zabludu”, dodao je.

Razgovaralo se, kako je potvrdio, i o Pelješkom mostu koji Hrvatska gradi.

“Oni su rekli da je to pitanje koje Bosna i Hercegovina mora riješiti sa Hrvatskom, tako da se nadam da ćemo uskoro imati dosta bilateralnih sastanaka sa zvaničnim Zagrebom”, kazao je Dodik.

Džaferović: Ili prihvatiti standarde EU, ili ne

Džaferović je prenio “jasnu poruku Europske komisije po kojoj je “Zapadni Balkan u vrhu prioriteta EU”.

“Ne govori se o proširenju jer mi jesmo Evropa, ali se govori o članstvu u institucijama EU. Trebamo se institucionalno povezati. Ovaj mandat Evropske komisije će biti iskorišten kako bi svi napravili iskorake, a za BiH je to kandidatski status. Nema nikakve dileme EU želi da BiH dobije kandidatski status najkasnije do novembra ove godine”, smatra Džaferović.

I on je govorio o implementiranju rezultata izbora, ali i napomenuo kako se došlo do situacije da se “mandat može dati kandidatu koji mora poštovati zakone i prava”.

“Na nama je kako ćemo odgovoriti na ta pitanja. Mi moramo poštivati i naš EU put i NATO put. Za nas je ključno djelovanje na relaciji Washington – Bruxelles. Kada dobijemo kandidatski status i kada otvorimo pregovore tada se neće moći voditi rasprava kakva se vodi sada. Ili ćemo prihvatiti EU standarde ili nećemo”, zaključio je Džaferović.

Bez susreta s Junckerom

Nakon susreta s Mogherini, članovi Predsjedništva BiH će se sastati i s Johannesom Hahnom, povjerenikom za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju. Sastanak je predviđen u srijedu.

Potom će se sresti i s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Posjet Bruxellesu prvi je službeni posjet državnog predsjendištva inozemstvu otkako su izabrani prošle jeseni.

Tokom posjeta Bruxellesu nije predviđen sastanak članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Bh. mediji to vide kao “još jedan dokaz da članovi bh. Predsjedništva u Bruxelles putuju praznih ruku” te da ih tamo ne očekuju razgovori koji bi mogli donijeti neku naročitu korist za državu.

Izvor: Al Jazeera i agencije