Otkazane obje sjednice Predsjedništva BiH

Redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine završila je prije nego je i počela, a na dnevnom redu je bilo usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), dokumenta kojeg je zatražio Sjevernoatlantski savez (NATO) kako bi bio aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) za BiH, javlja Fena.

“Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je novinarima da je na konsultacijama koje su bile prije sjednice s dnevnog reda skinut ANP jer nije bilo saglasnosti oko tog dokumenta”, javila je reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

“Vezano za tu aktivnost odlučeno je i da se otkaže i vanredna sjednica Predsjedništva na kojoj se trebalo izjašnjavati o imenovanju novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH”, pojasnio je Komšić.

Taj dokument ujedno je postao i kamen spoticanja između političkih lidera što je usporilo proces formiranja vlasti na državnom nivou nakon parlamentarnih izbora održanih u BiH prošle godine.

Komšić: Od tehničkog ANP postao krucijalno političko pitanje

Komšić je, nakon što su otkazane obje sjednice Predsjedništva BiH, ocijenio da je Godišnji nacionalni plan (ANP) “od tehničkog pitanja postao krucijalno političko pitanje u zemlji”.

Prema njegovim riječima, “sjednice su otkazane kako ne bi došlo do preglasavanja budući da bi on i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović glasali za ANP, a drugi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik bi bio protiv zbog čega bi pokrenuo pitanje vitalnog entitetskog interesa”.

“Potom bi to pitanje bilo razmatrano na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, a ako sumnjate kakav bi ishod toga bio potrebno je samo prisjetiti se kakav je scenarij bio o pitanju Pelješkog mosta”, istaknuo je Komšić.

Posljedično, nastavio je Komšić, na vanrednoj sjednici koja bi uslijedila on i Džaferović bi glasali protiv imenovanja Zorana Tegeltije za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

“Nema potrebe da to radimo jer kada jednom odbacite tog čovjeka na sjednici Predsjedništva BiH, onda ga eliminirate kao osobu za tu funkciju. Trudili smo se da uz sve tenzije ostavimo otvorena vrata za neku vrstu dogovora, a da li će do toga doći – vidjet ćemo”, dodao je Komšić.

Dodik: Neću glasati za ANP

Dodik je u izjavi novinarima potvrdio da Predsjedništvo BiH nije razmatralo Godišnji nacionalni plan (ANP), niti imenovanje mandatara za formiranje novog Vijeća ministara BiH, te ponovio da neće glasati za ANP.

Prema njegovim riječima, “nema potrebe da se razgovara o ANP-u, jer put BiH u NATO za Republiku Srpsku ostaje neprihvatljiv”.

“Bilo je iluzorno očekivati da nastavimo sa vanrednom sjednicom Predsjedništva BiH, jer su dva člana Predsjedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić, rekli da će glasati protiv i naravno da sam smatrao da je dobro da se ta sjednica ne održi. Vidjet ćemo na koji način ćemo ići dalje. Ovo je dio koji ide protiv sporazuma koji smo potpisali, nas tri lidera koji okupljaju većine u Bosni i Hercegovini. Ulazimo u jedan novi zastoj. Sam sporazum vrijedi do 5. septembra. Onda ćemo se izjašnjavati o tome”, rekao je Dodik.

S dnevnog reda je, prema njegovim riječima, “od predloženih 29 tačaka skinuto 15 što dovoljno govori o tome kako je sjednica pripremljena”.

Ponovio je da neće glasati za ANP, te da je “to što su dobili kao prijedlog vrijeđanje inteligencije”.

“Ne razumijem zašto se ANP povukao ako je predloženo da se o njemu glasa. Ja bih glasao protiv”, rekao je Dodik.

Napomenuo je da “ne treba produbljivati tenzije”, dodajući da “neće biti ni običnog, ni redukovanog ANP-a”.

“Nisam ovdje došao da mijenjam odluke Narodne skupštine Republike Srpske i ostaću dosljedan u primjeni stavova Narodne skupštine Republike Srpske”, kazao je Dodik.

Džaferović prozvao Dodika

Džaferović je nakon otkazivanja sjednica Predsjedništva BiH pozvao “na poštovanje odluka i zakona usvojenih od institucija države”, te naglasio da su “sve stvari rješive ukoliko postoji opredjeljenje da se poštuje principi vladavine prava”.

Ocijenio je da je “suština problema sadržana u unilateralnom nastojanju političkih predstavnika iz Republike Srpske na čelu sa članom Predsjedništva BiH i liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom da se obustavi NATO put Bosne i Hercegovine”.

“Niko nema pravo samostalnom akcijom obustavljati ove procese. To je moguće uraditi samo usvajanjem novih zakonskih rješenja. Svi smo dužni poštovati zakone ove zemlje i ona rješenja koja nam se sviđaju, ali i ona koja nam se ne sviđaju”, poručio je Džaferović.

Najavio je i da će “borba za potpunu i beskompromisnu vladavinu prava biti nastavljena bez obzira na opstrukciju pojedinih strana”. Dodao je kako “drugog puta nema”.

“Nema parcijalnog poštovanja zakona koji važe u BiH”, kazao je Džaferović, izražavajući nadu da “pitanje formiranje vlasti na državnom nivou neće trajati dugo, a posebno ne do narednih parlamentarnih izbora 2022. godine” te da će se “doći do rješenja za izlazak iz ove situacije”.

“Imamo dogovorenu parlamentarnu većinu na nivou BiH i tim pitanjem ne bi trebalo dodatno usložnjavati odnose unutar države. Za sada ne postoje druge opcije”, poručio je Džaferović.

Dogovor tri političke stranke

Početkom mjeseca su čelnici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH – Izetbegović, Dodik i Čović, potpisali dokument nazvan “Principi formiranja vlasti”, prema kojem su postigli dogovor da u roku od 30 dana formiraju vlast na državnom nivou.

ANP je dokument koji je od Bosne i Hercegovine zatražio NATO kako bi mogao biti aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) u tom vojno-političkom savezu.

Međutim, politički predstavnici iz Republike Srpske odbijaju podržati taj dokument zbog Rezolucije o vojnoj neutralnosti tog bosanskohercegovačkog entiteta kojeg je usvojila Narodna skupština RS-a.

Usvajanje ANP-a bezkompromisno traži SDA, uvjetujući to podrškom imenovanju Tegeltije za predsjedavajućeg novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, konstatira Fena.

Izvor: Al Jazeera i agencije