Predsjedništvo BiH: Protestna nota Hrvatskoj zbog afere ‘Selefije’

Direktor SOA-e je potvrdio kako su hrvatski obavještajci provodili informativne razgovore s nekim državljanima BiH (Arhiva)

Predsjedništvo Bosne i Hrecegovine u srijedu se službeno očitovalo o navodnoj špijunskoj aferi koju je dio medija u regiji zapadnog Balkana i bh. ministar sigurnosti Dragan Mektić povezivao s hrvatskom Sigurnosno-obavještajnom službom – SOA, te je odlučilo da se Hrvatskoj zbog toga uputi protestna nota.

Predsjedništvo Bosne i Hrecegovine je zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hrecegovine da uputi protestnu notu Hrvatskoj zbog aktivnosti i postupaka SOA-e prema državljanima Bosne i Hercegovine prilikom njihovog boravka ili tranzita kroz Hrvatsku, navodi se u saopćenju za medijie nakon sjednice Predsjedništva Bosne i Hrecegovine u Sarajevu.

Hrvatska odbacila optužbe

“Afera selefije”, kako je prozvana u bh. medijima, potaknuta je tvrdnjama da su agenti SOA-e pokušavali regrutirati državljane Bosne i HrecegovineH povezane s “radikalnim strukturama” da podmeću oružje u islamske bogomolje i tako dokažu kako su tačne tvrdnje hrvatske predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je Bosna i Hrecegovina uporište hiljada potencijalnih terorista.

Direktor SOA-e Danijel Markić je te optužbe odbacio, ali je potvrdio kako su hrvatski obavještajci provodili informativne razgovore s nekim državljanima Bosne i Hrecegovine, zbog “njihovih veza s radikalnim islamističkim strukturama”.

“Naravno da je SOA razgovarala s tim osobama, i dalje hoće razgovarati, jer moramo radi vlastite i sigurnosti naših susjeda te sigurnosti Europske unije i NATO-a”, pojasnio je Markić u martu, nakon izbijanja afere.

Izvor: Agencije