Predsjedništvo BiH opozvalo više od 20 ambasadora

Smjene svih diplomata koje je imenovao Ivanić ranije je najavio novoizbrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik  (Fena)

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na vanrednoj sjednici opozvalo je s dužnosti ambasadore iz više od 20 država i stalnih misija, među kojima i ambasadore u Srbiji i Hrvatskoj, koje su ranije postavili bivši članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Mladen Ivanić.

Povučeni su amabasadori u Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Egipatu, Grčkoj, Izraelu, Japanu, Kanadi, Rumuniji, Sloveniji, Srbiji, Švicarskoj, Belgiji, Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, te ambasadora BiH pri Vatikanu.

Također, Predsjedništvo BiH je s dužnosti opozvalo i šefa Stalne misije BiH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, šefa Stalne misije BiH pri Vijeću Evrope u Strasbourgu, šefa Misije BiH pri OSCE-u i Uredu UN-a u Beču, generalnog konzula BiH u Istanbulu u Turskoj, generalnog konzula BiH u Milanu u Italiji i počasnog konzula BiH u Tel Avivu u Izraelu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH, prenosi Fena.

Agencija Hina navodi da je smjene svih diplomata koje je imenovao Ivanić, ranije najavio novoizbrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uz obrazloženje da je riječ o kadrovima koji se nisu dovoljno konsultovali s vlastima bh. entiteta Republike Srpske. 

Sadašnja ambasadorica BiH u Hrvatskoj Renata Paškalj, navodi Hina, prije imenovanja na tu dužnost bila je šef Čovićevog kabineta i nije imala nikakvog diplomatskog iskustva. 

Hrvatska demokratska zajedinica BiH je odluku člana BiH Predsjedništva Željka Komšića o smjeni ambasadora ocijenio kao politički revanšizam i nastavak pokušaja “razvlašćivanja Hrvata od strane nelegitimnog hrvatskog člana državnog vrha”, prenosi agencija. 

Sporazum o imenovanju diplomata

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Predsjedništvo smijenilo sve ambasadore na mjestima u diplomatsko-konzularnoj mreži koja pripadaju RS-u i da će u narednom periodu ta mjesta biti popunjena. 

On je naveo da je smijenjen i jedan broj ambasadora iz hrvatskog korpusa, dok su na nekim pozicijama koje pripadaju Bošnjacima izvršena imenovanja na ranije upražnjena mjesta. 

Dodik je rekao da je sa druga dva člana Predsjedništva BiH sačinio sporazum o tome koja stalna ambasadorska mjesta i ona koja se rotiraju pripadaju kojem narodu. 

“Nas trojica smo sačinili sporazum, da bismo imali sređenu situaciju kada budu isticali mandati i da se svaki put ne lome koplja o tome šta kome pripada”, naglasio je Dodik. 

Kada je riječ o popunjavanju upražnjenih ambasadorskih pozicija, Dodik je podsjetio na diplomatsku praksu da se ime novog ambasadora ne saopštava dok zemlja domaćin ne da agreman.

Izvor: Agencije