Predsjedništvo BiH izjavom se opredijelilo za EU

Svojim odnosom prema ponuđenoj izjavi koje je usaglasilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine svako se opredjeljuje da li je za Evropsku uniju ili ne, izjavio je u četvrtak Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon što su članovi kolektivnog šefa države usaglasili izjavu o strateškom članstvu BiH u EU i obavezama koje je nužno provesti na tom putu, javlja Anadolija.

Ivanić: Tučić postupio kao amater

Mladen Ivanić je kazao kako bez snažne podrške međunarodne zajednice u zemljama u kojima je u toku sukob Bosna i Hercegovina ne bi trebala izvoziti oružje i municija, a s obzirom na stav Rusije, u kojem se Bosna i Hercegovina savjetuje da ne prodaje oružje Ukrajini.
“Pitanje prodaje oružja se više koristi za unutrašnju političku upotrebu”, rekao je on i dodao kako je, nakon ostavke ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Borisa Tučića, sve prebačeno u nadležnost njegove zamjenice Ermine Salkičević-Dizdarević, na kojoj je da odobri ili ospori najavljenu prodaju oružja iz Bosne i Hercegovine u Ukrajinu.
“Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nema zakonsku obavezu da se o tome izjašnjava. Ja iznosim svoj stav, da bez ozbiljne međunarodne podrške zemljama koje se nalaze u sukobu ne trebamo prodavati oružje. Savjetovao sam ministru Tučiću da se obrati i zatraži stav Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Izvoza ne bi bilo, jer bi Predsjedništvu trebalo vremena da se o tome izjasni. Umjesto toga, Tučić je postupio kao potpuni amater. Avanturizam nikada dobro ne prođe i zbog njega uslijedi kazna. To se desilo i Tučiću”, naveo je Ivanić.

“Nisam za azil. Ja sam za EU”, poručio je Ivanić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Naglasio je kako izjava “nema nikakve veze sa nadležnostima, odnosno da je interes [bh. entiteta] Republike Srpske sačuvan”.

U izjavu je ugrađena odredba koja se temelji na Ustavu Bosne i Hercegovine i Dejtonskom mirovnom sporazumu, a u nju je ugrađena i odredba prema kojoj su sve institucije Bosne i Hercegovine, oba bh. entiteta, deset kantona u entitetua Federacija Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta obavezne provesti vlastite reforme u skladu s izjavom.

Obraz i moral

Izjava ne sadrži dio koji se odnosi na tržište rada, dok je u segment pravne sigurnosti unijeta oblast borbe protiv terorizma.

“Cilj izjave je da Bosna i Hercegovina do kraja ovog mandata dobije status kandidata za EU, a njome se iskazuju evropska opredjeljenja. Svi će imati priliku da se izjasne ko je za, a ko nije za nju”, naglasio je Ivanić.

Usaglašena izjava Predsjedništva bit će dostavljena na potpis političkim liderima parlamentarnih stranaka i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na usvajanje.

“Postoji većina u Parlamentarnoj skupštini da se izjava prihvati. SNSD [Savez nezavisnih socijaldemokrata] nema mogućnost da je zaustavi, osim da bojkotuje sjednicu Doma naroda Parlamentare skupštine. No, mislim da za to nemaju argumenata jer je u izjavu uvršteno sve ono o čemu smo pričali. Izjavom se opredjeljuje jesmo li za EU ili ne”, istakao je Ivanić.

Nema nikakve garancije, naveo je predsjedavajući Predsjedništva, da će izjava biti provedena, osim “obraza i morala”.

“Svakog potpisnika valjda moral i obraz obavezuje na njeno provođenje. Moja odluka da podržim izjavu je bila ispravna i ona će mene obavezivati do kraja mandata. Izjava omogućuje da se do kraja mandata osigura status kandidata za EU”, naglasio je Ivanić.

Na SNSD-u je, smatra Ivanić, da izaberu svoj odnos prema izjavi u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

“Pitanje je može li SNSD uticati ili ne. Može, jer daleko je bitnija druga faza, koju trebaju da sprovedu entitetske vlasti, posebno kod provedbi reformi iz oblasti ekonomije. Na vladama entiteta, odnosno predsjednicima vlada i predsjedavajućem Savjeta ministara Bosne i Hercegovine je da rukovode tim procesima”, naglasio je Ivanić.

Odluku da se za 15 dana prolongira održavanje konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predsjedavajući Predsjedništva ne vidi kao krizu, nego da se još jednom pokazuje da se čeka na izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije.

Kao suverena država

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je u četvrtak usaglasilo izjavu kojom se obavezuje da će institucije vlasti u Bosne i Hercegovine provesti sve reforme neophodne da bi se uspostavila institucionalna funkcionalnost i efikasnost na svim nivoima vlasti i omogućilo da se Bosna i Hercegovine pripremi za buduće članstvo u EU kao suverena država, koja ispunjava uslove i obaveze za to članstvo.

Navedeno je da će u što kraćem roku biti uspostavljen efikasan mehanizam koordinacije institucija svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini u procesu pristupanja EU.

Naglašeno je da će institucije, u dogovoru s Unijom i u skladu s Kopenhaškim kriterijima i pravnom stečevinom EU-a, sačiniti i provesti u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima program mjerljivih inicijalnih reformskih mjera, a to se prvenstveno odnosi na ekonomske i socijalne mjere, u okviru Sporazuma za rast i zapošljavanje u Bosni i Hercegovini, koji će imati za cilj da zaustavi negativne ekonomske trendove te pokrene proces rehabilitacije i modernizacije ekonomije, ekonomskog razvoja, otvaranja novih radnih mjesta te stvaranja povoljnog i pravednog socijalnog ambijenta.

Izjavom je, uz ostalo, predviđeno da će se uspostaviti i mjere za izgradnju funkcionalne tržišne ekonomije, jačanje vladavine prava, ubrzanog procesa pomirenja, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i terorizma, kao i mjera za jačanje administrativne sposobnosti…

Izvor: Agencije