Predsjedništvo BiH: Dodik protiv priznanja Kosova

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas je izjavio da nema govora o premještanju ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem te da su on i aktuelni predsjedavajući Šefik Džaferović na jednoj od današnje dvije vanredne sjednice glasali za priznanje Kosova, dok je Milorad Dodik bio protiv.

U Predsjedništvu BiH danas je održana i redovna sjednica na kojoj se razmatralo više tačaka, među kojima i situacija sa pandemijom korona virusa, kao i borba sa ilegalnim migracijama.

„Raspravljali smo o malom Schengenu i eventualno prijedlogu Dodika. On je predložio da BiH odmah uđe u pristupanje malom Schengenu. Naš zaključak je malo drugačiji od toga što je on predložio. Riječ je o tome da se prvo vidi šta podrazumijeva mali Schengen. Svakako, pozdravili smo tu inicijativu, jer svaka inicijativa koja olakšava kretanje ljudi i roba u regiji je za pozdraviti. Naložili smo Vijeću ministara da uradi analizu šta to znači za BiH“ istakao je Komšić, prenijela je Anadolija.

‘Kršenje Rezolucije UN-a’

On se osvrnuo i na dvije vanredne sjednice Predsjedništva BiH, koje su sazvane na njegov i zahtjev Dodika. Komšić je uputio zahtjev za održavanje vanredne sjednice na temu priznanje Kosova, a nakon što je prethodno Dodik uputio zahtjev da razgovaraju o premještanju ambasade BiH u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem.

„Moj prijedlog je bio da se o prebacivanju ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem ne raspravlja, jer je to jednostavno suprotno Rezoluciji UN-a, koja definiše Jerusalem u kontekstu izraelsko-palestinskog konflikta, koji traje već decenijama, jer takva odluka bi značila da BiH, koja je glasala za to, krši taj akt. Ne treba posebno da objašnjavam šta to znači kada je riječ prije svega o arapskom svijetu“, kazao je Komšić i dodao da je njegov prijedlog bio da to što su zvaničnici Kosova i Srbije dogovorili u Washingtonu ne treba da se veže za BiH.

Zahtjev Milorada Dodika da se ambasada BiH premjesti iz Tel Aviva u Jerusalem, Komšić i Džaferović su odbili, dok je srpski član Predsjedništva odbio ideju o prizanju Kosova, a to će, kako je rekao Komšić, biti tema neke naredne rasprave na sjednici Predsjedništva. 

Šefik Džaferović rekao je i da je Dodik na početku sjednice tražio da Predsjedništvo BiH minutom šutnje oda počast presuđenom ratnom zločincu Momčilu Krajišniku koji je preminuo prije dva dana.

Smatra da je to anticivilizacijski čin te da žrtve zaslužuju poštovanje, a ne osuđeni ratni zločini.

Izvor: Al Jazeera i agencije