Predsjedništvo BiH: Dodik glasao i protiv dnevnog reda

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik izjavio je u srijedu da je predsjedavajući bh. Predsjedništva Željko Komšić izmanipulirao javnost u vezi s imenovanjem stranog sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine te zatražio Komšićevu ostavku.

Nešto kasnije član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović kazao je da nije bilo nikakvog manipuliranja te da su sva tri člana državnog Predsjedništva istovremeno obaviještena o toku imenovanja stranog sudije.

Dodik je na konferenciji za novinare u Sarajevu, nakon sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekao da je Komšić “prekršio odredbe Ustava Bosne i Hercegovine”.

‘Dodik brani Ustav, Komšić ga ruši’

“Morao se konsultovati sa druga dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, svjesno je obmanuo predstavnika Evropskog suda za ljudska prava. Moj cilj je da se utvrdi odgovornost. Ukoliko ima imalo morala, neka podnese ostavku”, kazao je Dodik.

Dodao je: “Ako [Komšić] misli da može da krši Ustav [Bosne i Hercegovine], onda će morati da se suoči sa onima koji će ga braniti.”

Naveo je da je sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine brzo završena jer je on, s obzirom na zaključke Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska, glasao protiv dnevnog reda sjednice.

Dodao je da je glasao protiv zapisnika, dnevnog reda i svih predloženih tačaka, ali da je “na svemu tome preglasan”.

“Ukoliko se tehnički organizujemo, sutra ili prekosutra ćemo predati u Predstavnički dom [Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine] prijedlog zakona o prestanku mandata stranih sudija i postavljanju domaćih sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine”, izjavio je Dodik i “pozvao na dijalog”.

Džaferović: BiH će biti i nakon Daytona

Nakon Dodika konferenciju za medije održao je Džaferović, koji je kazao da je na djelu “opstrukcija funkcioniranja institucija Bosne i Hercegovine, a to je ozbiljna povreda Dejtonskog sporazuma”.

“Bosna i Hercegovina je bila i prije i bit će poslije Daytona”, rekao je on te pozvao predstavnike RS-a da prestanu s opstrukcijama.

Poručio je da “politički predstavnici RS-a trebaju ozbiljno shvatiti posljedice srljanja u koje su krenuli”, dodavši da je riječ o pokušaju destabilizacje Bosne i Hercegovine i ugrožavanju mira.

Komšić: Neka se obrati tom mrskom Ustavnom sudu

U svom obraćanju novinarima Komšić se dotakao Dodikovog poziva da podnese ostavku.

“Mogu imati razumijevanja za neka njegova stanja, ali ne mogu s njegovim bijesnim glistama da raspravljam o svemu”, rekao je Komšić, prenosi Radio Sarajevo.

Naglasio je da je pravo Evropskog suda za ljudska prava birati sudije.

“Ovdje je nešto drugo posrijedi. Ovdje je bio pokušaj Milorada Dodika, kroz procedure koje će onda interpretirati kako hoće, da se potpuno onemogući imenovanje stranih sudija. To je nešto što mu neće biti dopušteno. Ako neko misli da smo mi ovdje naivni i da će neko nešto uspjeti nasilu, očistiti Ustavni sud od stranaca, taj se grdno vara”, kazao je Komšić.

Govoreći o blokadi institucija, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine rekao je da je Dodik na sjednici “glasao”.

“On je glasao danas po svim tačkama dnevnog reda. Da li učestvuju ili ne, da li odlučuju ili ne, ne znam. Dodik je danas došao na sjednicu i glasao – dakle, učestvovao u odlučivanju. I da, jednu tačku smo donijeli konsenzusom.”

Komšić je poručio Dodiku da se, “ako smatra da nešto nije ustavno, obrati tom mrskom Ustavnom sudu”.

Izvor: Agencije