Predsjedništvo BiH: Dijelovi Izetbegovićevog intervjua netačno prenijeti

Bakir Izetbegović je kazao da je presuda Ratku Mladiću od značaja za budućnost Bosne i Hercegovine (Arhiva)

Dijelove intervjua kojeg je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović dao njemačkom Deutsche Welleu novinska agencija Tanjug prenijela je netačno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu suštinu izjave, saopćeno je u utorak iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, tako prenesena informacija izazvala je seriju neprimjerenih i predimenzioniranih reakcija.

“Uredništvo Tanjuga je iz Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine upozoreno da informacija koju su prenijeli ne odgovara istini, u šta se lako uvjeriti pregledavanjem videointervjua, koji je dostupan cjelokupnoj javnosti. Umjesto da isprave očiglednu lažnu vijest koju su plasirali, iz Tanjuga su nastavili obmanjivati javnost, izvrtati činjenice i plasirati nove neistine. Time je postalo jasno da Tanjug nije slučajno pogriješio, nego da iza svega stoji nečija namjera da se naruše odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije te baci sjenka i kreira loša atmosfera uoči posjete Predsjedništva Bosne i Hercegovine Beogradu”, saopćeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

SDA: Poznata haranga

Stranka demokratske akcije (SDA) odbacila je danas, kako navode, harangu koju je pokrenuo dio srbijanskog establišmenta nakon intervjua Bakira Izetbegovića za Deutsche Welle.

“Ova i slične harange su nama u BiH dobro poznate još iz 90-ih godina i na njih nećemo nasjesti. Poručujemo svima pa i srbijanskom vodstvu da je odnose s BiH moguće graditi samo na principima međusobnog uvažavanja, poštivanja i nemiješanja u unutrašnje stvari BiH”, rečeno je u saopćenju SDA, prenosi agencija Fena.

Izetbegović, tvrde, nije iznio ništa što do sada nije rečeno, nego je kazao stav BiH o nepostojanju konsenzusa o pitanju Kosova i svoj stav te iz stranke poručuju da neće biti moguće graditi dobrosusjedske odnose ukoliko srbijansko vodstvo kao uvjet za to postavlja slijeđenje njihovih stavova od bh. zvaničnika.

“Zar je normalno da BiH i Kosovo, u situaciji kada u BiH ne postoji konsenzus za odluku o priznavanju Kosova kao samostalne države, imaju više administrativnih barijera u međusobnom komuniciranju nego što to ima i sama Srbija? To je na štetu BiH i to treba javno da se kaže”, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

Pozvali su srbijansko vodstvo da se okrene rješavanju brojnih otvorenih pitanja između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Izjava Aleksandra Vučića

“Neki misle da Srbija nije dovoljno pregažena i ponižena i da je samo pregažena i ponižena Srbija dobra Srbija”, rekao je ranije u utorak predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom navodne izjave Izetbegovića o priznavanju Kosova i ocijenio da će ta izjava imati dalekosežne političke i pravne posljedice.

“Taj intervju komplikuje mnogo toga u regiji”, kazao je Vučić novinarima u Beogradu, a na relativiziranje težine Izetbegovićeve izjave uzvratio opaskom da bi on, da je rekao da treba priznati nezavisnost bh. entiteta Republika Srpska, završio u Hagu.

“Reč je o ozbiljnijoj izjavi nego što bilo ko u Srbiji u ovom trenutku može da sagleda”, rekao je on.

Vučić je potvrdio je ranije da je sjednica “Saveta za nacionalnu bezbednost sazvana za četvrtak i da će izjava Izetbegovića biti glavna tema”.

Izvor: Agencije