Predsjedništvo BiH bez odgovora na migrantsku krizu

Komšić i Dodik imaju različite stavove prema učešću Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u vezi s rješavanjem migrantske krize (Al Jazeera)

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na hitnoj sjednici nije donijelo nikakve odluke za rješavanje migrantske krize i teške situacije u Unsko-sanskom kantonu.

Predsjedavajući Milorad Dodik odbio je prijedlog da jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pomognu Graničnoj policiji u sprečavanju ilegalnih prelazaka na granicama sa Srbijom i Crnom Gorom.

Tvrdi da Oružane snage nemaju tu nadležnost.

Dodik je odbio i prijedlog da se kolektivni centri za prihvat migranata formiraju širom Bosne i Hercegovine, a ne samo u Unsko-sanskom kantonu.

Rekao je da ne želi da bh. entitet Republika Srpska bude kolateralna šteta. Usprotivio se i prijedlogu za angažman Frontexa na granici, ističući da bi to dovelo do zadržavanja migranata u Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva Šefik Džaferović očekuje da će na sljedećoj sjednici biti usvojen jedan zaključak o rješavanju migrantske krize.

Pitanje formulacija

“Gospodin Dodik je imao prijedlog da Granična policija koordiniše aktivnosti s entitetskim policijama. Dodik i Komšić su to podržali, a ja sam imao rezerve zbog određenih formulacija. Mislim da do naredne sjednice možemo usaglasiti te formulacije”, rekao je on.

Član Predsjedništva Željko Komšić, koji je tražio održavanje sjednice, predložio je uoči sjednice da Predsjedništvo naredi jedinicama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine da pomognu Graničnoj policiji pri sprečavanju ilegalnih prelazaka granice.

Riječ je o granicama Bosne i Hercegovine sa Srbijom i Crnom Gorom.

S druge strane, predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik istaknuo je da je neprihvatljivo postavljanje vojske na granicu sa Srbijom.

Također tvrdi da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo napraviti cjelovit plan za rješavanje migrantske krize.

Dodatne snage

Istovremeno, i iz Vijeća ministara predlažu angažiranje dodatnih policijskih snaga i vojske, koje bi fizički spriječile ilegalne prelaske granice.

Od 1. januara do 5. juna 2019. Službi za poslove sa strancima prijavljen je 9.081 nezakoniti migrant, prenosi Fena.

Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u tom periodu iskazalo je 8.466 osoba, a zahtjev za azil podnijelo njih 196.

Najviše je migranata iz Pakistana (36,3 posto), Bangladeša (9,2 posto), Iraka (8,8 posto), Sirije (8,7 posto) i Afganistana (7,5 posto).

Od 27. maja do 5. juna Službi za poslove sa strancima prijavljena su 743 nezakonita migranata. U istom periodu namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazale su 673 osobe, a zahtjev za azil podnijela je 51.

Izvor: Al Jazeera i agencije