Predsjedniku Turkmenistana i treći mandat

Na predsjedničke izbore izašlo je 97 posto birača, objavila je izborna komisija (EPA)

Turkmenistanski predsjednik Gurbangulij Berdimuhamedov, koji je na vlasti od 2006. godine, osvojio je i treći mandat osvojivši 98 posto glasova, objavilo je izborno povjerenstvo te srednjoazijske zemlje, jedne od najzatvorenijih na svijetu.

Povjerenstvo je objavilo i da je odaziv na nedjeljne izbore bio vrlo visok, više od 97 posto.

Dosadašnji predsjednik imao je osam protukandidata, gotovo nepoznatih osoba. Svi su oni javni službenici, direktori državnih tvrtki ili kandidati političkih stanaka u potpunosti odanih vladi.

Berdimuhamedov obnaša dužnost predsjednika posljednjih 11 godina nakon što je na dužnosti naslijedio pokojnog doživotnog predsjednika Saparmurata Nijazova i vlada tom bivšom sovjetskom republikom “željeznom šakom” po uzoru na svog prethodnika, podsjećaju agencije.

Nakon dva petogodišnja mandata Berdimuhamedov će ovog puta ostati na vlasti najmanje sedam godina, zahvaljujući ustavnoj reformi usvojenoj u rujnu.

“Izbori su odlučili o budućnosti naroda tijekom sljedećih sedam godina. Nastavit ćemo politiku unapređenja socijalne pomoći za narod”, najavio je Berdimuhamedov.

Država bogata naftom i plinom

Berdimuhamedov je zadržao represivni politički sustav Nijazova koji ne tolerira političku oporbu ili javno izražavanje nezadovoljstva, a također je uspostavio kult ličnosti sličan svom prethodniku, prenose agencije.

Dok je Nijazov bio poznat kao Turkmenbaši – čelnik svih Turkmena, Berdimuhamedova nazivaju Arkadagom – zaštitnikom.

Turkmenistan je jedna od država nastalih raspadom Sovjetskoga Saveza i smješten je u središnjoj Aziji.

Raspolaže značajnim izvorima plina i nafte i na tomu temelji svoje prihode, no za veći rast nužna su ulaganja u infrastrukturu.

Izvor: Agencije