Predsjednik zbog protesta odselio iz glavnog grada Ekvadora

Nasilje je počelo prošle sedmice kada je Morenova odluka da ukine subvencije dovela do naglog poskupljenja goriva (Reuters)

Hiljade Ekvadoraca su danas protestovale u glavnom gradu Quitu odakle je predsjednik Lenin Moreno zbog antivladinih protesta i sukoba izmjestio svoj kabinet.

Nakon šest dana nasilnih protesta, tokom kojih je uhapšeno preko 100 osoba, Moreno je uveo i policijski sat na “strateškim” područjima oko vladinih zgrada.

“Kretanje od 8 sati navečer do 5 sati ujutro neće biti dozvoljeno, od ponedjeljka do nedjelje, u područjima oko strateških zgrada i mjestima poput zgrada u kojima se vrše državne funkcije”, stoji u Morenovoj izvršnoj uredbi.

Policijski će sat biti na snazi za vrijeme trajanja izvanrednog stanja, koje je Moreno proglasio u četvrtak.

Ta južnoamerička zemlja sa 17 miliona stanovnika pogođena je teškom krizom i paralisana obustavom javnog prevoza i blokadom puteva.

U Ekvadoru nasilje traje danima, a počelo je prošle sedmice kada je Morenova odluka da ukine subvencije dovela do naglog poskupljenja goriva, tvrdi agencija Beta.

Demonstranti su se u ponedjeljak sukobljavali sa sigurnosnim snagama koje su suzavcem pokušale da rastjeraju masu. Zapalili su jedno oklopno vozilo iz kojeg su policajci pobjegli, a bilo je i razbijanja automobila i pljačke prodavnica.

Vlada u Guajanquilu

Dok protivnici optužuju Morenovu vladu za kršenja ljudskih prava, on je na državnoj televiziji objavio da se njegova vlada, suočena sa prijetnjama, izmješta iz Quita u lučki grad Guajaquil.

Moreno je kazao da je „meta pokušaja puča“, ali da neće odustati od ukidanja subvencija, u sklopu dogovora s Međunarodnim monetarim fondom (MMF).

Moreno je pozvao na dijalog o rješavanju krize i optužio svog ljevičarskog prethodnika Raffaela Correu za pokušaj destabilizacije Ekvadora uz pomoć venecuelanskog predsednika Nicolasa Madura.

Ekvadorska vlada je prošle sedmice proglasila vanredno stanje koje joj omogućava da ograniči građanske slobode.

Morenov kabinet je saopštio da je tokom demonstracija uhapšeno 570 ljudi.

Izvor: Agencije