Predsjednik Ukrajine govorio 12 sati na konferenciji za medije

Volodimir Zelenski
Više stotina novinara izmijenilo se za stolom sa Zelenskim u restoranu koji poslužuje hamburgere i pizze (EPA)

Volodimir Zelenski, bivši popularni glumac koji je u travnju izabran za ukrajinskog predsjednika, ostvario je u četvrtak rekord održavši tiskovnu konferenciju koja je trajala više od 12 sati, najdulju u povijesti, objavila je Ukrajinska državna agencija za rekorde.

Gotovo osam sati nakon početka tiskovne konferencije održane u poznatom restoranu u središtu Kijeva, predstavnik agencije se digao i proglasio rekord koji još nije potvrdila međunarodna organizacija, prenosi agencija Hina.

Predsjednik Zelenskij je reagirao iznenađeno rekavši da je “skroman” i da ne voli proslave.

Prethodni rekord je držao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko kojega je tiskovna konferencija trajala više od sedam sati, navode ukrajinska glasila.

Stotine novinare izmijenile se za stolom

Više stotina ukrajinskih i stranih novinara izmijenilo se za stolom sa Zelenskijem u Food Marketu koji poslužuje hamburgere i pizze.

Ukrajinski predsjednik se dotaknuo nekoliko tema kao što su sukob na istoku Ukrajine, veze s Rusijom i telefonski razgovor s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom zbog čijeg iznošenja u javnost potonjem demokrati vode istraživanje zbog opoziva u Zastupničkom domu.

Medijima je povjerio da je uoči maratonske konferencije dobio injekcije za jačanje glasnica.

Ukrajinski predsjednik izjavio je u četvrtak da ga Trump nije pokušao ucjenjivati tijekom telefonskog razgovora u srpnju, kao i na sastanku u rujnu.

Zelenski je novinarima rekao da je u telefonskom razgovoru s Trumpom želio dogovoriti sljedeći susret te da je zatražio od Bijele kuće da promijeni retoriku o Ukrajini, prenio je ranije Tanjug.

Zastupnički dom američkog Kongresa pokrenuo je u okviru procedure za opoziv Trumpa istragu o tome je li on pokušao iskoristiti pomoć Ukrajini kao sredstvo pritiska na Zelenskog da istraži njegovog rivala i bivšeg potpredsjednika Joea Bidena.

Zelenski: Primirje i povlačenje pa sastanak na vrhu

Zelenski je također u četvrtak ocijenio nemogućim održavanje bilo kakvog sastanka na vrhu o sukobu na istoku Ukrajine, posebice s Vladimirom Putinom, bez prethodnog povlačenja postrojbi dviju strana i trajnog primirja.

“Dok će osobe s obije strane pucati i bez povlačenja postrojbi, neće biti održan format Normandija”, rekao je tijekom maratonskog razgovora s ukrajinskim i stranim medijima, kako je prenijela Hina.

Formatom Normandija se nazivaju sastanci na vrhu čelnika Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske o miru na istoku Ukrajine.

Taj diplomatski proces je u zastoju od 2016.

Izvor: Agencije