Predsjednik turskog parlamenta: Macron je ‘primitivni islamofob’

Sentop je optužio Francusku da 'remeti mir u Sahelu i Libiji' (EPA)

Predsjednik turskog parlamenta Mustafa Sentop u srijedu je nazvao “primitivnom islamofobijom” najavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona dan ranije da na tlu Francuske neće dopustiti “islamistički separatizam”, javlja AFP.

“Borba protiv islamističkog separatizma znak je primitivne islamofobije”, napisao je Sentop u reakciji na Macronovu najavu.

Macron je kazao da u Francuskoj “nema mjesta političkom islamu” i da “nijednoj zemlji neće dopustiti da nas na tlu Republike hrani separatizmom, bio on vjerski, politički ili identitetski”.

Pritom je najavio postepeno ograničenje sistema slanja imama iz Alžira, Maroka i Turske koji propovijedaju u džamijama i dodao da je postigao sporazum s tim zemljama, osim s Turskom.

Zategnuti odnosi

“Francuska se treba suočiti sa svojom rasističkom prošlošću punom pokolja umjesto da izmišlja nepostojećeg neprijatelja, kao što je islamistički separatizam”, napisao je Sentop. 

Za posjete gradu Mulhouseu, gdje živi mnogo stanovnika turskog porijekla, Macron je naglasio da su oni “potpuno Francuzi” i moraju imati “jednaka prava kao svi Francuzi”, ali i poštivati “iste zakone kao i svi Francuzi” i zato nije moguće “imati zakone Turske na tlu Francuske”.

Sentop je optužio Francusku da “remeti mir u Sahelu i Libiji”, gdje isporučuje oružje gospodaru rata na istoku Libije Khalifi Haftaru i “proizvodi haos u muslimanskom svijetu”.

Diplomatski odnosi između Pariza i Ankare zategnuti su posljednjih mjeseci posebno zbog sukoba u Siriji, ali i u Libiji, gdje Turska ima ambicije prema nalazištima fosilnih goriva u istočnom dijelu Sredozemnog mora.

Izvor: Agencije