Oglasi

Predsjednik Tunisa položio zakletvu

Kais Saied (61) postao je drugi demokratski izabrani predsjednik, naslijedivši Bejija Caida Essebsija, koji je umro krajem jula u 93. godini.
Saied je dobio 2,77 miliona glasova, a njegov protivnik Nabil Karoui približno milionEPA

Novoizabrani predsjednik Tunisa Kais Saied položio je u srijedu zakletvu tokom ceremonije u Parlamentu.

Tokom govora prenio je poruku nade, obećao da će se boriti protiv korupcije i zaštititi slobode, posebno prava žena, objavio je Tanjug, pozivajući se na AP.

Rekao je da "neće biti tolerancije za trošenje nijednog centa novca koji pripada narodu", dok se Tunis bori protiv nezaposlenosti i loše ekonomske situacije.

Novi predsjednik Tunisa obećao je da će se boriti s korijenima ekstremizma, nakon čega je poručio: "Moramo se ujediniti protiv terorizma."

Drugi predsjednički izbori od revolucije

Profesor ustavnog prava izabran je za predsjednika Tunisa sa 72,71% glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora, održani h14. oktobra.

Dobio je 2,77 miliona glasova, a njegov protivnik, kontroverzni poslovni čovjek Nabil Karoui, približno milion.

To su bili drugi direktni predsjednički izbori od revolucije 2011, prenosi Hina.

Saied (61) postao je drugi demokratski izabrani predsjednik, naslijedivši Bejija Caida Essebsija, koji je umro krajem jula u 93. godini, nekoliko mjeseci prije isteka mandata.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.