Predsjednik se vratio u Zimbabve, najavljuje istragu gušenja protesta

Emmerson Mnangagwa, Zimbabve

Predsjednik Zimbabvea Emmerson Mnangagwa pozvao je u utorak na “nacionalni dijalog” nakon višednevnih prosvjeda zbog povećanja cijena goriva koji su odnijeli prve žrtve.

Mnanagwa je prekinuo kratku inozemnu posjetu i vratio se u Harare u ponedjeljak navečer kako bi se posvetio rješavanju krize.

Policija tvrdi da su tri osobe poginule tijekom prošlotjednih nasilnih prosvjeda u Harareu i Bulawayou, no udruge za ljudska prava poručuju kako dokazi upućuju na to da je najmanje desetak ljudi poginulo, a na stotine ih je uhićeno.

Mnangagwa je putem Twittera poručio da će se istražiti nezakonito ponašanje sigurnosnih snaga, prenosi Hina.

“Nasilje i nezakonito ponašanje naših sigurnosnih snaga je neprihvatljivo i to je izdaja novog Zimbabvea”, rekao je Mnangagwa na Twitteru, u prvom javnom komentaru otkako se vratio kući sa službenog puta u Rusiji i drugim bivšim sovjetskim državama.

Optužbe za gašenje interneta

Kritičari optužuju Mnangagwinu Vladu za gašenje interneta kako bi se spriječilo da javnost vidi obračun sigurnosnih snaga s prosvjednicima.

Glasnogovornik oporbene stranke MDC Jacob Mafume poručio je da postoji hitna potreba za dijalogom.

“Uhićenja radničkih i oporbenih vođa čest je scenarij u Africi. Pozivali smo na dijalog dok nam glasovi nisu promukli, nitko nas nije čuo”, rekao je Mafume.

Izvor: Al Jazeera i agencije