Predsjednik SABNOR-a Sead Đulić: Saslušanje antifašista politički motivirano

Hiljade građana Sarajevo okupilo u 16. maja na protestnom skupu protiv mise za ubijene u Bleiburg (Al Jazeera)

Predsjednik Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini rekao je kako vjeruje da njegovo današnje saslušanje u policiji zbog posljednjeg antifašističkog skupa u Sarajevu ima političku pozadinu

„Trebamo se zapitati u kakvoj državi živimo, ako nekome smetaju antifašisti“ rekao je Sead Đulić za Al Jazeeru, nakon što je saslušan u policiji u Mostaru u utorak.

On je mostarskoj policiji dao iskaz na zahtjev Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, pod sumnjom da se učesnici antifašističkog skupa 16. maja u Sarajevu nisu pridržavali epidemioloških mjera, usprkos odluci kantonalnog Kriznog štaba da se zabranjuju sva masovna okupljanja zbog pandemija korona virusa.

Za Đulića su, pak, epidemiološke mjere samo izgovor za pokušaj gušenja antifašističkog glasa u Bosni i Hercegovini.   

Političke poruke

Đulić je primijetio da je pozvan na saslušanje u policiju nakon što su iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) kritikovali antifašistički skup. 

Zastupnica Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo, Samra Ćosović-Hajdarević, također je ranije tražila da nadležni organi identifikuju i kazne sve osobe koje su se okupile u Sarajevu kako bi izrazile nezadovoljstvo održavanjem mise za žrtve Bleiburga. Ona je upitala: “Ko će snositi odgovornost ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije”.

“Mjesec dana nakon skupa u Sarajevu nije bilo povećanja novozaraženih korona virusom”, rekao je Đulić, dodajući kako se na osnovu toga može sa sigurnošću konstatirati da skup antifašista ni na koji način nije pogoršao epidemiološku sliku u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

“Na ovakav način se plaše svi oni koji bi htjeli da dignu svoj glas i kažu svoje mišljenje”, smatra Nijaz Skenderagić, potpredsjednik SABNOR-a, koji je također saslušan u policiji zbog sarajevskog skupa antifašista. “Nije nam jasno šta je policija čekala mjesec dana. Konačno, od te iste policije smo dobili sve komplimente i spohvale nakon skupa”, rekao je Skenderagić, podsjećajući da je kantonalni ministar unutrašnjih poslova, Ismir Jusko, pohvalio organizaciju antifašističkog skupa u Sarajevu 16. maja.

Iz sarajevske policije odbacili su u utorak optužbe da je saslušanje članova SABNOR-a politički motivirano. Iz policije su naveli da samo primjenjuju odluke nadležnih institucija donesene u vrijeme proglašenog stanja nesreće zbog pojave korona virusa”, te da će se policija na osnovu argumenata “utvrditi ima li osnova za pokretanje prekršajnog ili bilo kojeg drugog postupka”, bez prejudiciranja bilo čije odgovornosti.

Misa za ubijene pripadnike NDH i protest građana

Hiljade građana Sarajevo okupilo u 16. maja na protestnom skupu protiv mise za ubijene u Bleiburgu, koja je održana u Katedrali Srca Isusova u bosanskohercegovačkoj prijestolnici.

Dok je u katedrali služena misa u ubijene pripadnike NDH, pod pokroviteljstvom Sabora Hrvatske, građani su odali počast žrtvama koje su snage NDH ubile tokom Drugog svjetskog rata.

Samo u Sarajevu od NDH-a tokom Drugog svjetskog rata ubijeno je više od 10.000 građana, najviše Jevreja.

Misa je održana uprkos upozorenjima brojnih domaćih i međunarodnih organizacija. Primjerice, Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava, Dunja Mijatović, je ocijenila da bi se misa u Sarajevu za stradale u Bleiburgu krajem Drugog svjetskog rata mogla pretvoriti u veličanje ustaškog režima odgovornog za smrt stotina hiljada ljudi.

Ona je upozorila da je komemoracija dodatni napad na žrtve tog režima, pljuska u lice idealima i principima antifašizma na kojima su se nakon Drugog svjetskog rata gradile evropske zemlje, te da komemoracija nanosi ozbiljan udarac naporima prema pomirenju u regiji.

Komemoraciju je osudio i Svjetski židovski kongres (WJC).

Na kritike da je riječ o rehabilitaciji ustaša, saveznika nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu, lokalni crkveni zvaničnici su odgovorili da je riječ isključivo o vjerskom obredu i molitvi za pokojne koja nema veze ni s jednim režimom ili ideologijom, no takva izjava iz Crkve nije mnogo umirila građane.

Izvor: Al Jazeera